Αλμπαϊράκ: Θα εντείνουμε τις ενεργειακές επενδύσεις στο Αζερμπαϊτζάν

Η Τουρκία θα επεκτείνει τις επενδύσεις της στον ενεργειακό τομέα του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε χθες από το Μπακού ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Ενέργειας της χώρας.

«Το Αζερμπαϊτζάν εξακολουθεί να αποτελεί αξιόπιστο εταίρο για την Τουρκία και τις άλλες χώρες τόσο σε ότι αφορά στην προμήθεια πετρελαίου, όσο και για την προμήθεια φυσικού αερίου», δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, η Τουρκία εμπλέκεται σε πολλά ενεργειακά έργα με το Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένου του τουρκικού αγωγού TANAP, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Νότιου Διαδρόμου αερίου του Αζερμπαϊτζάν.

«Ο TANAP αποτελεί σύμβολο της ισχυρής ενότητας των δύο χωρών και της πολιτικής αμοιβαίου οφέλους», δήλωσε ο Αλμπαϊράκ.

Ο TANAP, συνέχισε, θα αποτελέσει ιστορικής σημασίας δομικό στοιχείο, ιδίως όσον αφορά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια του εφοδιασμού, με την έναρξη της λειτουργίας του το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Στο πλαίσιο της χθεσινής διμερούς συνάντησης στο Μπακού, υπογράφηκε σύμβαση επικαιροποίησης για την ανάπτυξη της ομάδας πεδίων πετρελαίου και του φυσικού αερίου Azeri- Chirag- Gunashli (ACG) στο Αζερμπαϊτζάν, της μεγαλύτερης ομάδας πεδίων στο αζέρικο τμήμα της λεκάνης της Κασπίας.

Η διάρκεια των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων για τα πεδία του μπλοκ ACGθα παραταθεί από το 2024, στο 2050.

Η αναθεωρημένη σύμβαση είναι μια ιστορική συμφωνία όχι μόνο για το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και για τις περιφερειακές και ενεργειακές αγορές, δήλωσε ο Αλμπαϊράκ.

Το ACG είναι ένα σύμβολο των απεριόριστων πηγών του Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε και πρόσθεσε: «Συμβάλλει επίσης στην αξιόπιστη πρόσβαση σε πετρελαϊκές πηγές για τις παγκόσμιες αγορές».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι άλλες εταιρικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν περιλαμβάνουν τον αγωγό φυσικού αερίου Baku-Tbilisi-Erzurum (BTE) και τον αγωγό Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα