Αλλάζουν τα δεδομένα -Γιατί Grexit ή στάση πληρωμών είναι απαγορευτικά για τους ευρωπαίους

Οι απώλειες από ένα Grexit ή από αδυναμία πληρωμής των δανείων της Ελλάδας θα κοστίσουν στην ευρωζώνη 1,5 τρισ. ευρώ σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας που αφορά το χρέος της Ευρωζώνης αλλά και κάθε χώρας ξεχωριστά.

Σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ που μεταδόθηκε χθες βράδυ, αναφέρθηκε ότι απόρρητη έκθεση της ΕΚΤ περιλαμβάνει συγκλονιστικά στοιχεία σχετικά με το χρέος της Ελλάδας.Ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καψώχας αποκάλυψε στην εκπομπή Αίθουσα Σύνταξης στοιχεία της έκθεσης τα οποία ανεβάζουν το ευρωπαϊκό χρέος σε 21 τρισ. ευρώ.

Οι παράπλευρες απώλειες από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας ή από αδυναμία πληρωμής των δανείων της θα κοστίσουν σε όλο το ευρωσύστημα, παρά τη δανειοδότησή της μέχρι τώρα με 260 δισ. ευρώ, το αστρονομικό ποσό των 1,5 τρισ. ευρώ, που ουσιαστικά αποτελεί και το κόστος ενός πιθανού Grexit.

Το πραγματικό χρέος της Ελλάδας είναι στην πράξη αδύνατο να αποπληρωθεί, ενώ μέχρι το 2030, αν η ελληνική οικονομία παραμείνει αμετάβλητη, θα πρέπει να πληρώσει 322 δισ. ευρώ με τα 160 δισ. από αυτά να είναι τόκοι. Ακόμη κι αν αποπληρωθεί αυτό το ποσό θα απομένει το 2030 ένα υπόλοιπο 300 δισ. ευρώ.

Κάτω από το φώς των παραπάνω αριθμών είναι κατανοητό γιατί οι ευρωπαίοι δανειστές μας θέλουν στην πραγματικότητα να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη.

Υπό τις συνθήκες αυτές και η συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ έχει διαφορετική σημασία σε σχέση με το ύψος του χρέους και τις δυνατές παράπλευρες απώλειες, κατευθύνοντας σε προσπάθειες εξεύρεσης λύσης που θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους (πχ με επιμήκυνση των ωριμάνσεων και την ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων) με μια κεντρική απόφαση που φαίνεται ότι ήδη έχει παρθεί.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα