Αλλάζουν οι όροι παραμονής στο καθεστώς των 100 δόσεων

Αλλαγές αναμένονται από 1ης Ιανουαρίου στις προϋποθέσεις παραμονής για όσους ήδη έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων: Καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης η ρύθμισης μιας νέας οφειλής προς το Δημόσιο, θα συνεπάγεται απώλεια της ευνοϊκής ρύθμισης που υπήρχε και απαίτηση άμεσης πληρωμής του συνόλου του ανεξόφλητου ποσού, συν τις προσαυξήσεις.

Από τη νέα χρονιά θα ισχύσει το νέο καθεστώς προϋποθέσεων παραμονής στη ρύθμιση των «100 δόσεων», που ίσχυσε το 2015 (με τον ν. 4346/2015). Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, όσοι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα τίθενται αυτόματα εκτός της ρύθμισης αυτής, εφόσον δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα οποιαδήποτε νέα οφειλή τους προς το Δημόσιο από την 1η-1-2018.

Αυτό θα συνεπάγεται ότι ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο χρέους θα γίνεται άμεσα απαιτητό μαζί με τόκους. Συγχρόνως το Δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί πάλι όλα τα αναγκαστικά μέτρα εναντίον του οφειλέτη, δηλαδή κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Οι δύο διαθέσιμες επιλογές

Προκειμένου να μη χαθεί η ρύθμιση των «100 δόσεων» από την 1η-1-2018, οι οφειλέτες έχουν δύο επιλογές:

1. Να εξοφλούν τυχόν νέες οφειλές προς το Δημόσιο στο σύνολό τους, πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες.

2. Να εντάσσουν τις νέες εκείνες οφειλές που θα προκύπτουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2018, πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες, στην «πάγια ρύθμιση» των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων (άρθρο 43 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, ν. 4174/2013).

Η αίτηση υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του ΚΦΔ πρέπει να υποβάλλεται πριν από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής έστω και μίας δόσης της νέας οφειλής.

Ο τρόπος  ρύθμισης  των νέων οφειλών

Η ευκαιρία αυτή παρέχεται εφόσον ο φορολογούμενος προσέλθει προσωπικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και υποβάλει το έντυπο αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, στο οποίο πρέπει να αναγράψει αναλυτικά στοιχεία για τα μηνιαία εισοδήματά του και την περιουσιακή του κατάσταση. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημά του για αποπληρωμή των νέων οφειλών σε 12 δόσεις.

Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των 12 δόσεων του άρθρου 43 του Κ.Φ.Δ. δεν παρέχεται στους φορολογούμενους μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSNET.

Επίσης οι νέες διατάξεις για τη ρύθμιση των 12 δόσεων προβλέπουν πως το συνολικό ποσό των οφειλόμενων φόρων που θα ρυθμιστεί, επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5%, ακόμη κι αν ένα τμήμα του ποσού αυτού δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο κατά την υποβολή της αίτησης.

Εάν μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές κατά τον ίδιο τρόπο στην πάγια ρύθμιση με τους ίδιους όρους.

Οι προϋποθέσεις ένταξης

Προϋπόθεση για την ένταξη στην ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.

Η παραπάνω προϋπόθεση ισχύει εφόσον ο οφειλέτης έχει υποβάλει εμπρόθεσμα (ή εκπρόθεσμα αλλά έως την ημερομηνία της αίτησης) τις ανωτέρω δηλώσεις. Θα πρέπει επίσης όλα τα προηγούμενα χρέη του να έχουν ρυθμιστεί. Γενικά, πρέπει να έχουν εξοφληθεί ή τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο όλες οι οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στην «πάγια ρύθμιση» των 12δόσεων του ν. 4174/2013.

Για να είναι έγκυρη η ρύθμιση, ο φορολογούμενος πρέπει να εξοφλήσει την 1η δόση της ρύθμισης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα