Αλλάζει ραγδαία ο πολιτικός χάρτης της χώρας

Συγκριτικές δημοσκοπήσεις των τελευταίων πέντε μηνών αποκαλύπτουν μια ριζική μεταβολή των διαθέσεων του εκλογικού σώματος που χαρακτηρίζεται από ενίσχυση του δικομματισμού, μεγάλη αποδυνάμωση των μικρών κομμάτων που εμφανίστηκαν στα χρόνια των μνημονίων και σημαντική ελάττωση των ποσοστών της αδιευκρίνιστης ψήφου όπως και της αποχής, του άκυρου και του λευκού.
Η παραπάνω τριάδα συμπερασμάτων προκύπτει από τη σύγκριση δύο δημοσκοπήσεων ίδιας εταιρείας, της Prorata που διεξήχθησαν η μία τον Σεπτέμβριο του 2018 και η άλλη την εβδομάδα που πέρασε.
Με θετικό πρόσημο εμφανίζονται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Χ.Α., το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου η οποία βρίσκεται ένα βήμα πρίν την είσοδο στη Βουλή.
Αρνητική φαίνεται να είναι η εικόνα για το Ποτάμι και τους ΑΝ.ΕΛ., το ΚΙΝΑΛ (είναι το μόνο από τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή το οποίο έχει απώλειες) και τη ΛΑ.Ε.
Χαρακτηριστική για την τελική έκβαση των εκλογών εμφανίζεται να είναι η ισόποση ανοδική τάση και των δυο πρώτων κομμάτων,  στην τελική κατάταξη των οποίων καθοριστικό ρόλο θα παίξει ο βαθμός συσπείρωσης του καθενός, με τη ΝΔ να αγγίζει το “ταβάνι” του 85% και τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται στο επίπεδο του 50%, γεγονός που του δίνει πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της εκλογικής του απόδοσης.
ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Φεβ.2019        Σεπτ.2018
ΝΔ                       30%         24,5%
ΣΥΡΙΖΑ                 24,5%       19%
Χ.Α.                      7%          6%
ΚΙΝΑΛ                   6%          7%
ΚΚΕ                       5,5%      4,5%
Ποτάμι                   0,5%       2%
ΑΝΕΛ                     0%          2%
Ενωση Κεντρώων    1,5%        1,5%
Ελληνική Λύση        2,5%       1,5%
ΛΑ.Ε.                      0,5%        1,5%
Πλεύση Ελευθερίας  1%            –
ΑΝΤΑΡΣΥΑ               1%            –
ΜέΡΑ 25                  0,5%         –
Αποχή, άκυρο, λευκό  8%          10,5%
Δεν ξέρω, δεν απαντώ  9,5%       18%
Σύμφωνα με τα παραπάνω, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 24,5%.
Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 7%, Κίνημα Αλλαγής με 6%, ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 0,5%, οι ΑΝ.ΕΛΛ. με 0%, η Ενωση Κεντρώων με 1,5%, η ΛΑ.Ε. με 0,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%, το ΜέΡΑ25 με 0,5% και η Ελληνική Λύση με 2,5%. «Αλλο» κόμμα λέει το 2%, «αποχή/άκυρο/λευκό» 8% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» 9,5%.

Δημοσκόπηση για την «Εφημερίδα των Συντακτών»

Στη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. ήταν μπροστά με ποσοστό 24,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε με 19%.
Στην τρίτη θέση καταγραφόταν το Κίνημα Αλλαγής με 7%, η ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στο 6% και το ΚΚΕ στο 4,5%.
Με ποσοστό κάτω του 3% καταγράφονται το Ποτάμι (2%), η Ενωση Κεντρώων (1,5%) και οι ΑΝ.ΕΛΛ. (1%), ενώ στο 1,5% καταγράφονται η ΛΑ.Ε. και η Ελληνική Λύση.
 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα