Αλλάζει η ελληνική τακτική στα ελληνοτουρκικά

Η χθεσινή “σκληρή” ανακοίνωση – απάντηση του Μαξίμου στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των άλλων Τούρκων αξιωματούχων είναι σαφές ότι οριοθετεί εγκατάλειψη της γραμμής χαμηλών τόνων απέναντι στους γείτονες.

Η διαπίστωση αυτή κυριαρχεί μετά την τελευταία ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης και συμπληρώνεται από τον έντονο προβληματισμό για το πού μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Ο υπουργός των εξωτερικών περνάει σήμερα την πόρτα του Μαξίμου προκειμένου να συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, αλλά και να εξετάσουν τα νέα δεδομένα στον τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα νωρίς σήμερα το πρωί ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στη μορφή της χθεσινής ανακοίνωσης, παίρνοντας υπ΄όψιν δύο παραμέτρους:

1.Το γεγονός ότι ο Ερντογάν φαίνεται ότι μετά τη Σύνοδο της Βάρνας, δεν αλλάζει στάση ούτε στο περιεχόμενο της ρητορικής του, αλλά ούτε και στην ουσία  όσον αφορά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

2.Την επιμονή του να επιχειρεί να εκθέτει δημόσια τον Έλληνα πρωθυπουργό ισχυριζόμενος ότι ο κ. Τσίπρας τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα στείλει τους οκτώ Τούρκους πίσω στην Τουρκία.

Βεβαίως το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν είπε αυτά που ισχυρίζεται ο Τούρκος πρόεδρος. Άλλωστε η διατύπωση «η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό και όχι Σουλτάνο» παραπέμπει σε μία καθαρή απάντηση και η διπλωματική έκφραση«αν ο Τούρκος πρόεδρος είχε να πει κάτι για τη συγκεκριμένη υπόθεση, θα μπορούσε να το πει κατ’ ιδίαν στον Έλληνα πρωθυπουργό, όταν ήταν εδώ στην Αθήνα» κλείνουν για την Αθήνα το ζήτημα.

Οι παραπάνω διπλωματικοί κύκλοι προσθέτουν ότι η επιλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συμψηφίσει τις υποθέσεις των οκτώ Τούρκων με τους δύο Έλληνες που κρατούνται στην Αδριανούπολη αποδεικνύει ότι η σύνδεση των δύο υποθέσεων ήταν εξ΄ αρχής στο σχεδιασμό του Τούρκου προέδρου.

Από σήμερα οι συναντήσεις του Ν.Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό.

Ξεκινάει σήμερα Μεγάλη Δευτέρα τις επαφές του με τους αρχηγούς των κομμάτων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Μακεδονικό, μετά και την τριμερή συνάντηση που είχε στη Βιέννη, την περασμένη Παρασκευή, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, και τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Αναλυτικότερα, σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση στον Περισσό με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Αύριο η συνάντηση με Γεννηματά και Λεβέντη

Τη Μεγάλη Τρίτη αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 18:00, με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

«Όχι» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να δει τον Νίκο Κοτζιά και ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ, πιθανότατα τη Μ. Τρίτη.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα