Αλβανικά ΜΜΕ: Συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για θαλάσσια και χερσαία σύνορα

Το αλβανικό Top Channel επικαλούμενο πηγές από την πρεσβεία των Τιράνων στην Αθήνα αναφέρει ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για τα σύνορα.

Με τη νέα Συμφωνία για τη Θάλασσα η Ελλάδα παραιτείται του δικαιώματος να θεωρηθεί ως σημείο εκκίνησης των 12 μιλίων η βραχονησίδα Μπακρέτα βόρεια της Κέρκυρας, δίνοντας στην Ελλάδα τα ¾ του θαλάσσιου χώρου της περιοχής και πλέον η Αλβανία αποκτά την κυριαρχία στο τμήμα της θάλασσας που είχε συμφωνήσει ότι δεν είχε δικαιώματα με τη συμφωνία του 2009.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η αρχική συμφωνία του 2009 για την ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα που είχαν υπογράψει Καραμανλής και Μπερίσα, αλλά ακυρώθηκε στη συνέχεια από το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, τροποποιείται και μεγάλο μέρος των Οικοπέδων ΙΟΝΙΟ 1 και ΙΟΝΙΟ 2, περνούν στην αλβανική δικαιοδοσία.

Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι η μέχρι σήμερα χάραξη της ΑΟΖ έχει γίνει, εν μέρει, με μεθοδολογικά εσφαλμένο τρόπο, άποψη που υποστηρίζει μέχρι σήμερα η Αλβανία. Αποδέχεται δηλαδή ότι οι θαλάσσιοι κόλποι θα πρέπει να θεωρηθούν «κλειστοί», ώστε να ισχύσει η σχετική πρόβλεψη της Σύμβασης της Θάλασσας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο πλευρές κατέληξαν στη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων με βάση την αρχή της ισοδυναμίας. Έτσι, στο σημείο που η απόσταση των δύο χωρών είναι 1,8 μίλια, 0,6 μ. κατοχυρώνονται στην Ελλάδα, 0,6 μ. στην Αλβανία και τα υπόλοιπα 0,6 μ. χαρακτηρίζονται «Διεθνή Ύδατα». Στα υπόλοιπα σημεία θα εφαρμοστεί επίσης η αρχή της ισοδυναμίας, με βάση τη Σύμβαση της Θάλασσας.

Μεταξύ των δύο χωρών θα επαναπροσδιορισθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η Ελλάδα και η Αλβανία δεν έχουν ακόμη καθορισμένα σύνορα από το 1914,  όταν η υπάρχουσα συνοριογραμμή επιβλήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις και η Βόρεια Ηπειρος εκχωρήθηκε στην Αλβανία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα