Αλέξης Τσίπρας: Τώρα είναι η στιγμή για να συζητήσουμε για το χρέος-Να δώσουμε τη μάχη για τη χώρα και το λαό

milxizbrv48puk5ku4o7Να δοθεί τώρα λύση στο ελληνικό χρέος κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας παράλληλα πως ολιγωρίες δεν θα γίνουν αποδεκτές.

Διεκδικούμε άμεσα είπε, όσα η συμφωνία προβλέπει, ολιγωρίες δεν θα γίνουν δεκτές. Και πρόσθεσε πως  η επίλυση του ελληνικού χρέους είναι και προς το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ θα προωθήσει και την ευρωπαϊκή άρα και παγκόσμια οικονομία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το συνέδριο έγινε ένας τόπος γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού και προέτρεψε τα στελέχη του κόμματος να δουλέψουν μαζί «σκληρά για να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία και τον φαύλο κύκλο της ύφεσης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, «να μην επιτρέψουμε την παλινόρθωση του παλιού και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος. Που αν γύριζε θα γύριζε για να πάρει εκδίκηση.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση έχει όλα τα μέτωπα ανοιχτά, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και δήλωσε πως αυτό συμβαίνει «όχι από λάθος ή από αμέλεια αλλά από πολιτική επιλογή». Η επιλογή αυτή επισήμανε, πηγάζει από την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση και ζήτησε από τους εταίρους να τηρήσουν τη συμφωνία και από τη δική τους πλευρά.

Αφήνοντας αιχμές κατά τον προηγούμενων κυβερνήσεων είπε «Στο εσωτερικό, επιλέξαμε να μη γίνουμε και εμείς μαριονέτες της εγχώριας ολιγαρχίας και της διαπλοκής, όπως όλοι οι προηγούμενοι»

Αναφερόμενος στο χρέος, είπε πως «Όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους πρέπει να επιλυθεί. Το ίδιο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», προειδοποίησε τους εταίρους πως η τακτική της μετάθεσης δεν μπορεί να συνεχιστε,ί ενώ έκρινε πως οι Ευρωπαίοι, συγκεκριμένα, εταίροι έχουν «αντιμετωπίσει τις κρίσεις με αμηχανία και καθυστέρηση».

Πρόσθεσε, ακόμα πως «όταν αναλάβαμε να δώσουμε τη μάχη για τη χώρα και το λαό, δεν είχαμε εγγύηση για τη νίκη. Όποιος ψάχνει για εγγυήσεις ας αναλάβει στα εύκολα» και απευθυνόμενος στον λαό δήλωσε «Είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Για αυτό μας επέλεξε ο ελληνικός λαός. Για να συνεχίσουμε τον αγώνα για την αριστερά και το λαό μας.»

Σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες τόνισε πως οι καναλάρχες θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες και δεν θα γίνει «καμία διευθέτηση κάτω από το τραπέζι και κανένα χατίρι» ενώ δήλωσε πως ούτε  η δικαστική,  ούτε η εκτελεστική εξουσία θα επιτρέψουν μια θεσμική εκτροπή.

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο προσφυγικό, ζήτησε από την Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη και ανθρωπισμό και είπε χαρακτηριστικά πως «η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να κουκουλωθεί, να κρυφτεί στις γωνίες της Ευρώπης».

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κυπριακό και δήλωσε πως η κυβέρνηση στηρίζει αταλάντευτα τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για λύση, υπενθυμίζοντας πως το κυπριακό «είναι ένα πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής των τουρκικών στρατευμάτων, πρόβλημα παραβίασης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου». Δήλωσε ακόμα πως δεν είναι ένα πρόβλημα διμερές όποτε «λύση με παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί δεν είναι λύση», συμπέρανε.

Ανυποχώρητος, φάνηκε να είναι ο πρωθυπουργός, στο θέμα του ποδοσφαίρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η παράγκα πνέει τα λοίσθια».
Για μια ακόμα φορά, ο Αλ. Τσίπρας, μίλησε για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, τα οποία όπως είπε έρχονται τώρα στο φως, όπως και το πελατειακό σύστημα, που όπως ανέφερε επικρατούσε στη δημόσια διοίκηση.

Κλείνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στα μέλη του κόμματος, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Θέλουμε ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό, αριστερό και ριζοσπαστικό. Να συσπειρώσουμε στις τάξεις μας όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στο θεωρητικό και πολιτικό οπλοστάσιο της Αριστεράς »

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα