Ακιντζί: Είμαστε συνιδιοκτήτες και συνέταιροι στον φυσικό πλούτο

Τις επόμενες ημέρες θα αξιολογηθεί η πιθανότητα για το πότε είναι κατάλληλο να υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τόνισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας για το φυσικό αέριο ότι «είμαστε συνιδιοκτήτες και συνέταιροι στον φυσικό πλούτο» και η Τουρκία «πρέπει να μπει στην εξίσωση».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Ακιντζί σχολίασε την περίληψη στα συμπεράσματα της Συνόδου της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για παρεμπόδιση των εργασιών για το φυσικό αέριο από την Τουρκία και τη διεξαγωγή ερευνών από την Exxon Μobil, υπογραμμίζοντας πως είναι λάθος οι Ελληνοκύπριοι να προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την ένταξή τους στην Ένωση, ώστε να λαμβάνει αποφάσεις κατά της Τουρκίας.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά μόνο ρητορικά λέει ότι έχουν και οι Τουρκοκύπριοι δικαιώματα στον πλούτο που θα εξορυχτεί, αλλά στην πράξη δεν προσπαθεί να εκπληρώσει ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Ακιντζί δήλωσε πως «αν θέλουμε στην Κύπρο μια εξέλιξη στην οποία θα βγουν κερδισμένες όλες οι πλευρές και θα διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα, μέσα σε αυτή την εξέλιξη πρέπει βρίσκονται τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και η Τουρκία. Και αυτό το γεγονός πρέπει να αξιοποιηθεί θετικά και στις δύο πλευρές».

Όπως είπε Τουρκοκύπριος ηγέτης, «είμαστε ούτως ή άλλως συνιδιοκτήτες και συνέταιροι στον φυσικό πλούτο», ενώ επανέλαβε τη θέση του ότι η Τουρκία είναι η πιο κατάλληλη δίοδος μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Είτε θα εξαιρέσετε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία από αυτή την εξίσωση και θα προσπαθήσετε να επωφεληθείτε μόνοι σας από αυτό τον πλούτο (αυτό προσπαθεί να κάνει τώρα η ελληνοκυπριακή πλευρά)».

Είτε, συνέχισε, «δίδετε στους Τουρκοκύπριους τα δικαιώματά τους από την αρχή κιόλας της υπόθεσης, τους συμπεριλαμβάνετε, αρχίζοντας από τον σχεδιασμό και προγραμματίζετε την πορεία σε αυτό τον πιο φθηνό, πιο κατάλληλο, πιο σύντομο δρόμο, δηλαδή βάζετε την Τουρκία εντός της εξίσωσης».

Αυτός, κατά τον κ. Ακιντζί, είναι ο δρόμος της λογικής, της ειρήνης, της σταθερότητας, της ηρεμίας. «Η επιλογή είναι δική τους. Εμείς τους λέμε αυτό να επιλέξετε. Επιλέξετε το σωστό, την ειρήνη, την σταθερότητα, το σμίξιμο, το να είστε δίκαιοι και το να κτίσετε γέφυρα για την ειρήνη. Εκείνοι, όμως, σχεδιάζουν διαφορετική πορεία. Είναι λανθασμένη αυτή η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα