Ακιντζί: Δεν θα δεχθούμε το καθεστώς μειονότητας

Δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ποτέ το καθεστώς η μια πλευρά να είναι ο ιδιοκτήτης του νησιού και η άλλη να αντιμετωπίζεται ως «μπάλωμα», ως μειονότητα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε διάλογο που είχε ενώπιον των ΜΜΕ κατά τη συνάντησή του με Τούρκο υπουργό.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Μπεκίρ Πακντεμιρλί πραγματοποίησε επίσκεψη στα κατεχόμενα και χθες συναντήθηκε με τον Μουσταφά Ακιντζί ενώ υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον «υπουργό Γεωργίας», Ερκούτ Σιαχαλί.

Ο κ. Πακντεμιρλί δήλωσε ότι το Κυπριακό είναι «εθνική υπόθεση για την Τουρκία», στηρίζει «τον δίκαιο αγώνα των Τουρκοκυπρίων» και «θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα τους».

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν μπόρεσε να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα λύσης του Κυπριακού, μιλώντας για στρεβλή νοοτροπία της ελληνοκυπριακής διοίκησης που βλέπει τον τουρκοκυπριακό λαό όπως είπε, ως μειονότητα.

«Όσο δεν το δέχονται αυτό οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι άλλο τόσο δεν μπορούν να το αποδεχθούν οι Τούρκοι», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός, λέγοντας ότι «χρειάζεται η αναζήτηση νέων δρόμων για τη λύση του Κυπριακού». Αυτοί οι δρόμοι, είπε, θα πρέπει να αναζητηθούν σε διαβούλευση μαζί με τη μητέρα πατρίδα, όπως αποκάλεσε την Τουρκία.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επισήμανε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια, με την ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ να πραγματοποιεί επαφές με τους δύο ηγέτες και τις εγγυήτριες χώρες. Σε αυτή την προσπάθεια, είπε, υπάρχουν κάποια σημεία που αποτελούν την «λυδία λίθο» και σε αυτά προεξέχει η πολιτική ισότητα.

«Ποτέ δεν έγινε και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το καθεστώς η μία πλευρά να είναι ιδιοκτήτης του νησιού και η άλλη πλευρά να αντικρίζεται ως μπάλωμα, ως μειονοτική κοινότητα», πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί. «Στο σύστημα που προβλέπεται να δημιουργηθεί, έχει καταγραφεί στα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν θα υπάρχουν σχέσεις πλειοψηφίας – μειοψηφίας, και οι δύο κοινότητες θα έχουν σχέσεις πολιτικής ισότητας», συνέχισε.

Η πολιτική ισότητα περιέχει κατά τον κ. Ακιντζί και την αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. Το τελευταίο διάστημα, όπως είπε, «ο Ελληνοκύπριος ηγέτης στο θέμα της λειτουργικότητας του κράτους αναπτύσσει ένα αφήγημα προσπαθώντας να περάσει μια αντίληψη πως το κοινό κράτος (ομοσπονδιακό) θα το διοικούν Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα υπάρχουν εκεί ως μειονότητα».

«Αυτό δεν είναι εφικτό για μας ούτε να το κατανοήσουμε ούτε να το αποδεχτούμε. Κανένας Κύπριος ηγέτης στην Κύπρο δεν μπορεί να το εγκρίνει αυτό. Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ξεπερνά αυτή τη νοοτροπία, κρίμα που δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος», ανέφερε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι «μια σωστή και δίκαιη λύση που θα εμπεριέχει την πολιτική ισότητα, θα μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο από πεδίο έντασης, σε περιοχή συνεργασίας», προσθέτοντας ότι «στον τομέα της ενέργειας θα φανεί πως αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία, δεν μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να φτάσει πουθενά».

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα