Ακάθεκτο στην άνοδο το ΧΑ… πάνω από τις 780 μονάδες

Πάνω από τις 780 μονάδες κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, κατά την προσφιλή τακτική των τελευταίων ημερών, ανατρέπει πλέον τις πρωινές απώλειες και συνεχίζει την ανοδική του πορεία.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,70% στις 783,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 50 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 92,4 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,35% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.088,58 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,18% στις 1.050,28 μονάδες.

Αν και το ΧΑ αρχίζει τις συνεδριάσεις σε πτωτικά εδάφη, ικανοποιώντας τις διαθέσεις για μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις των κερδών που σημειώνει τις τελευταίες 11 ημέρες, το κλίμα στην αγορά ομολόγων φαίνεται να δίνει το σήμα στους αγοραστές, οι οποίοι επεμβαίνουν και ανατρέπουν την πορεία του ΧΑ.

Μάλιστα, σήμερα, το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης επιστρέφει σε επίπεδα προ μνημονίων και στον Ιανουάριο του 2010, σε ένα εντυπωσιακό “ξέσπασμα” που κρατά εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, με αιτία και αφορμή την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, και την υπόσχεση της προ-νομοθέτησης των μέτρων που θα ισχύουν το 2019-2020 από την ελληνική κυβέρνηση, που κατά τους αναλυτές βάζουν τέλος στα τρόμο-σενάρια για την Ελλάδα.

Όπως σημειώνει το Capital.gr το ράλι στα ελληνικά ομόλογα υπήρξε εντυπωσιακό τους τελευταίους 12 μήνες, από το Eurogroup του Μαΐου του 2016 και τη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε τρία στάδια, με την απόδοση να αγγίζει τότε το 9%. Η κορυφή εντοπίζεται τον 2012 όπου το yield είχε αγγίξει σχεδόν το 40%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρόσφατη σημαντική βελτίωση στο ελληνικό κόστος δανεισμού οφείλεται στο ότι ανοίγει πλέον οι δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ εν όψει της μεγάλης αποπληρωμής του Ιουλίου, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει κάποια σημαντική θετική εξέλιξη με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, γεγονός το οποίο θα στείλει – έστω και για λίγο διάστημα – την Ελλάδα στο QE, τότε η βελτίωση στα ομόλογα θα συνεχιστεί, βάζοντας στον ορίζοντα την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Σύμφωνα με τον David Schnautz, στρατηγό αναλυτή της Commerzbank, οι αποδόσεις ενδέχεται να συνεχίσουν να μειώνονται τους ερχόμενους μήνες, κάτι το οποίο “θα μπορούσε με τη σειρά του να δώσει την ευκαιρία στον ΟΔΔΗΧ να εκδώσει νέο ομόλογο μετά το καλοκαίρι”.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε πως ακόμα υπάρχουν πολλά “αν” στην εξίσωση που οδηγεί στο καλό σενάριο για την Ελλάδα, με αρκετούς αναλυτές να μην εμφανίζονται τόσο αισιόδοξοι.

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΛΠ σημειώνει άλμα 7,25%, με την Βιοχαλκο να ακολουθεί με κέρδη 4,04%. Άνω του 2% είναι τα κέρδη σε Eurobank, Folli Follie και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ άνω του 1% η άνοδος σε ΜΕΤΚΑ, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Λάμδα, Μυτιληναίος και Aegean.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Εθνική, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και Motor Oil, ενώ αντίθετα ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, Τιτάν, ΕΕΕ και ΟΤΕ. Η Grivalia υποχωρεί κατά 1,64%.

capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα