Αιχμές Καραμούζη για τον νόμο επιλογής των τραπεζικών στελεχών

Tην αποχώρησή του από την προεδρία της Eurobank, σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ανακοίνωσε κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας ο Νικόλαος Καραμούζης.

Ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στα 19 χρόνια που υπηρέτησε τη Eurobank, ευχαριστώντας το σύνολο του προσωπικού και της διοίκησης της τράπεζας, τους μετόχους, τον Σπύρο Λάτση και τον Νίκο Νανόπουλο που τον εμπιστεύτηκαν, καθώς και τον Prem Watsa που τον τίμησε με την εμπιστοσύνη του.

«Αποχωρώ με ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έκανα το καθήκον μου, διατηρώντας ακέραιες τις αρχές μου. Εκτιμώ ότι συνέβαλα με τις δυνάμεις μου, σε συνεργασία με τη διοίκηση και το προσωπικό, στο να είναι η τράπεζα σήμερα εδώ, δυνατή, με κύρος και αξιοπιστία, θωρακισμένη έναντι αβεβαιοτήτων και κινδύνων, έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στο νέο βελτιούμενο χρηματοπιστωτικό και οικονομικό περιβάλλον», είπε ο Ν. Καραμούζης.

Σταθερή βελτίωση

Ο πρόεδρος της Eurobank, του οποίου η αποχώρηση είχε ανακοινωθεί από το διοικητικό συμβούλιο πριν από μερικές εβδομάδες και θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2019, αναφέρθηκε στη σταθερή βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο, στον περιορισμό του ύψους των NPEs, στη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων, στη διεύρυνση της πρόσβασης στις αγορές και στον περιορισμό των αβεβαιοτήτων, ωστόσο τόνισε ότι το σύνολο του τραπεζικού συστήματος αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικές προκλήσεις. Τα μεγάλα ζητήματα είναι μπροστά, όπως υπογράμμισε, το ύψος των NPEs, το ακόμη υψηλό κόστος λειτουργίας, η συμπίεση των μεικτών εσόδων, η πλήρης απεξάρτηση από τον ELA, το νέο απαιτητικό ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο, οι καταιγιστικές επιπτώσεις της τεχνολογίας, η ολοκλήρωση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και ο σταδιακός μηδενισμός της συμμετοχής του ΤΧΣ.

Ο Ν. Καραμούζης δήλωσε ότι η εταιρική διακυβέρνηση έχει βελτιωθεί, ωστόσο τόνισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο του 2015 έχει ορισμένες περιοριστικές διατάξεις που δεν συναντώνται πουθενά αλλού στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. «Τα Δ.Σ. των ελληνικών τραπεζών στελεχώνονται τα τελευταία χρόνια κυρίως από ξένους επισκέπτες, ειδικούς στα χρηματοοικονομικά, άξια, έμπειρα και κατηρτισμένα στελέχη, αλλά με περιορισμένη γνώση του τοπικού περιβάλλοντος, της πελατείας και των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας». Επιπλέον, όπως είπε, θεσμοθετήθηκε διακριτική μεταχείριση κατά των Ελλήνων πολιτών, αποκλείοντας όλους τους υποψηφίους που είχαν οποιαδήποτε σχέση κατά την τελευταία δεκαετία με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούσαν στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καραμούζης πρότεινε την αναθεώρηση του νόμου από την κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΤΧΣ και την εναρμόνισή του με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) και τις προδιαγραφές του SSM. «Εύχομαι ο επόμενος πρόεδρος της Eurobank να είναι Ελληνας, καθώς και τα επόμενα μέλη του Δ.Σ. που τυχόν θα εκλεγούν».

Σε ό,τι αφορά την κρίση, δήλωσε ότι ενώ σταδιακά θα παρέλθει, υπάρχει κίνδυνος να αφήσει πίσω της όχι μόνο σημαντικά οικονομικά προβλήματα και χρέη, αλλά και ένα τοξικό περιβάλλον διχαστικών προσεγγίσεων.

Έντυπη

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα