Αιχμές για τη διακυβέρνηση επί Σημίτη αφήνει το Ποτάμι…

Αιχμές για την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη αφήνει το Ποτάμι, με αφορμή την απόφαση της Δικαιοσύνης να προφυλακισθούν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του.

«Ο κ.Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός του ίδιου κυβερνητικού σχηματισμού που οδηγείται στη φυλακή. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Αμύνης από το 1996 μέχρι το 2001 και ο κ. Παπαντωνίου από το 2001 μέχρι το 2004.

Όταν λοιπόν, δύο υπουργοί Αμύνης συλλαμβάνονται για πλουτισμό από μίζες -ο ένας είναι ήδη τελεσίδικα καταδικασμένος- τότε δεν μιλάμε για σύμπτωση, αλλά για γενικευμένη διαφθορά.

Και κάποιοι οφείλουν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για αυτά που σήμερα οι δικαστικές αρχές βεβαιώνουν» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι και προσθέτει: «Η Ελλάδα βοούσε εκείνη την εποχή για σκάνδαλα, δωροδοκείες, μίζες, αλλά δεν υπήρξε κανένα αντίμετρο από τη μεριά της τότε κυβέρνησης για να αποτραπούν αυτά τα φαινόμενα».

Σύμφωνα με το Ποτάμι, η προφυλάκιση ενός υπουργού με κατηγορίες που σχετίζονται με παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μπορεί να εκπέμπει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας: Ότι όσοι κυβέρνησαν και όσοι κυβερνούν δεν είναι υπεράνω των νόμων.

Επίσης, σημειώνεται ότι από τον Μάρτιο του 2017 το Ποτάμι «είχε μιλήσει για λογαριασμούς “συμφερόντων Παπαντωνίου” σε ελβετικές τράπεζες. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε αποκαλύψει σχετικά στοιχεία στη Βουλή και στη συνέχεια είχε κληθεί και είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Όλα τα άλλα κόμματα σιώπησαν, εμείς όμως -έστω και μόνοι- επιμείναμε, ζητώντας να συνεχιστεί η έρευνα και να μη μπει η υπόθεση στο αρχείο».

Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι τις ποινικές ευθύνες θα τις δώσει η Δικαιοσύνη, η οποία αποδεικνύεται ότι έχει θαρραλέους λειτουργούς. Τις πολιτικές, όμως, πρέπει, επιτέλους, να τις δώσουν όσοι τους διόρισαν, όσοι τους ανέχτηκαν και σιώπησαν και όσοι τους κράτησαν μέχρι το τέλος στα υπουργεία τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα