Αισιόδοξος ο Νίμιτς για την ταχεία επίλυση του Σκοπιανού – Η τοποθέτηση του Ντιμιτρόφ

Αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης μέσα σε λίγες εβδομάδες στο ζήτημα του Σκοπιανού εμφανίστηκε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Μάλιστα, ο κ. Νίμιτς τόνισε πως υπάρχει μια δυναμική στις διαπραγματεύσεις και επισήμανε ότι (οι διαπραγματεύσεις) βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πως υπάρχουν δύο αποφασιστικές κυβερνήσεις στις δύο χώρες, οι οποίες επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι μιλάμε για μερικές εβδομάδες, το πολύ κάποιους μήνες.

Ντιμιτρόφ: Υπάρχει θέληση από την πλευρά μας

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι η υποστήριξη του κ. Νίμιτς είναι σημαντική, αλλά παράλληλα συνέστησε προσοχή μετά την ανακοίνωση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει ένα σχέδιο συμφώνου στην πλευρά των Σκοπίων εντός του Φεβρουαρίου.

«Υπάρχει θέληση από την πλευρά μας, ελπίζουμε να ισχύει το ίδιο από την ελληνική πλευρά. Εάν υπάρχει μία λύση που σέβεται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των δύο χωρών, τότε θα τη βρούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ.

«Καταλαβαίνουμε κάποιους πολίτες στην Ελλάδα που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά ούτε οι έλληνες γείτονές μας ούτε κανένας άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να να είμαστε “Μακεδόνες” και να μιλάμε τη “μακεδονική” γλώσσα, ως μέρος των σλαβικών γλωσσών», ανέφερε στη συνέχεια.

 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ με δηλώσεις του σημείωσε ότι η στάση του κυβερνώντος κόμματος είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, παρά την ύπαρξη ενστάσεων από τον κυβερνητικό εταίρο του, DUI και του επικεφαλής τους.

«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα εμπόδιο. Το θεωρώ μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο, επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ξεκαθαρίζοντας ότι «πριν από το δημοψήφισμα οι πολιτικοί πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους, για να βοηθήσουν το έθνος να αποφασίσει».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα