Αισιόδοξοι οι CEOs, αλλά φοβούνται πισωγυρίσματα…

Σχετική αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αποκαλύπτει η τελευταία έρευνα της Εταιρείας Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ). Ωστόσο τη σκιά τους στο κλίμα έρχονται να ρίξουν ανησυχίες για πισωγυρίσματα στο κρίσιμο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, καθώς η χώρα εισέρχεται σε άτυπη προεκλογική περίοδο.

Στην έρευνα τα τρία τέταρτα των διευθύνοντων συμβούλων (CEOs) δηλώνουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα υπάρχει πιθανότητα οπισθοδρόμησης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, με το 25% αυτών να υποστηρίζει ότι η πιθανότητα αυτή είναι υψηλή. Σχεδόν έξι στους δέκα CEOs θεωρούν ότι ο κίνδυνος αναστολής των επενδύσεων από μια πιθανή επιμήκυνση της προεκλογικής περιόδου είναι υψηλός.

Παρόλα αυτά το τρίτο τρίμηνο ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) επανήλθε σε ανοδική τροχιά και διαμορφώθηκε στις 163 μονάδες από 159 το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα οι CEOs εκφράζουν τους σταθερή προσήλωση τους στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει άνοδο του δείκτη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οριακή πτώση κατά μία μονάδα στις μεγάλες και πολύ μεγάλες. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 156 μονάδες έναντι 153 το προηγούμενο τρίμηνο. Παρόμοια και ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) παρουσίασε αύξηση στις 170 μονάδες έναντι 165 του προηγούμενου τριμήνου.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΣΕ και Διευθύνων Σύμβουλος XEROX HELLAS κ. Βασίλης Ραμπάτ σχολίασε πως η εξέλιξη του δείκτη σηματοδοτεί αισιοδοξία αλλά με αρκετές επιφυλάξεις των CEOs, που επισημαίνουν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα