«Συμφωνία χωρίς πρόσθετα μέτρα» λέει το Μαξίμου

maximou-kagela-750-1280x744Συμφωνία χωρίς πρόσθετα μέτρα λέει το Μαξίμου ,καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρθηκαν στα σενάρια των καθυστερήσεων εκτιμώντας πως τώρα όλοι συμφωνούν κι ότι έως το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε όλες τις διαπραγματεύσεις και επισημαίνουν ότι το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο, στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα και πως αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί.

Ως προς αυτά επισημαίνουν το θετικό ξεπέρασμα προβλέψεων για βασικά οικονομικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα για την ύφεση, που το 2015 αποδείχτηκε, όπως τονίζουν, οριακή και κατά πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων. «Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 0,2% κι όχι κατά 7% όπως λανθασμένα καταστροφολογούσαν η ΝΔ και οι προσκείμενοι σ’ αυτήν αναλυτές», λένε.

Επίσης, σημειώνουν ότι το ΔΝΤ, μόλις τον Οκτώβριο του 2015, προέβλεπε ύφεση 2,3% για το 2015, ενώ τελικά ήταν μόλις -0,2%. Υπενθυμίζουν ότι αυτές δεν είναι οι μοναδικές λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ και πως όλες οι προβλέψεις του για την ύφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης. Ως προς αυτό παραθέτουν τα παρακάτω συγκριτικά στοιχεία:

  • 2010 -4,0% -5%
  • 2011 -2,6% -7,1%
  • 2012 +1,1% -6,6%
  • 2013 +2,1% -3,3%
  • 2015 -2,3% -0,2%

Ομοίως, επισημαίνουν τις λάθος εκτιμήσεις που κάνει και με το πρωτογενές πλεόνασμα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το 2015 η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα από 0,2% έως 0,4%, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25%.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε στόχο το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη 0,4%. Επισημαίνουν ακόμη ότι η διαφορά ύψους -2 δισ. ευρώ θα είχε ως συνέπεια την λήψη επιπρόσθετων μέτρων το 2015 για την κάλυψη του κενού, ενώ την ίδια χρονιά, με βάση το προηγούμενο πρόγραμμμα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% που σήμαινε πρακτικά και άλλα μέτρα.

Κατόπιν αυτών, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010 – 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις, ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει την βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε, ενώ από το 2015 (3ο πρόγραμμα) κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, τονίζουν ότι δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια -θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων.

Το μεγάλο αγκάθι για να κλείσει η συμφωνία εντοπίζεται στις επικουρικές συντάξεις και το πόσο θα μειωθούν αυτές. Αυτή η μείωση έρχεται σε απόλυτη συνάρτηση με το πόση θα είναι η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών την οποία οι δανειστές ακόμη απορρίπτουν (θέλοντας η εξοικονόμηση να προέλθει αποκλειστικά από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ και των μερισμάτων του Δημοσίου). Σε κάθε περίπτωση πάντως οι δανειστές πλέον δεν εγείρουν κάθετες αντιρρήσεις έχοντας, έστω και λίγο, υποχωρήσει από την αρχική θέση.

Η μεγάλη εξέλιξη βέβαια βρίσκεται στο μέτωπο των ποσοστών αναπλήρωσης, αφού οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στις ακραίες τιμές ενώ διαφωνούν στις ενδιάμεσες. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη 15ετία θα δίνει ποσοστό αναπλήρωσης 0,77% κατ’ έτος και η ασφάλιση για πάνω από 39 έτη θα προσφέρει ένα ετήσιο 2%. Εκεί που υφίσταται η διαφωνία είναι στα ποσοστά μεταξύ των 16-35 ετών. Υπενθυμίζουμε ότι πλέον οι συντάξεις στο ανταποδοτικό τους κομμάτι θα προκύπτουν από το σύνολο του εργασιακού βίου και το τι εισφορές έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα