Αισιόδοξα μηνύματα σε ανηφορικό δρόμο για την αξιολόγηση

epa05154462 French Finance Minister Michel Sapin (3-R) reacts with German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (C) next to Greeks Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) and European Commissioner for Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici (R), during a Eurogroup Finance ministers meeting at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, 11 February 2016. The Eurogroup meeting's agenda is reported to be topped by the Portuguese draft budget, the Greek programme and general economic issues in the eurozone. EPA/LAURENT DUBRULE

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις επαφές που είχε με τις ελληνικές αρχές στις ΗΠΑ η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου στην Ουάσινγκτον. Η Λαγκάρντ είπε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να συνεχιστεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Παράλληλα,οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας εξέφρασαν χθες στην Ουάσινγκτον την αισιοδοξία τους για την Ελλάδα, αφήνοντας να διαφανεί η πιθανότητα μιας προσεχούς συμφωνίας, ενώ ταυτόχρονα επέμειναν στην ανάγκη να συνεχίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις οποίες συμμετέχει επίσης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος,δήλωσε «Εκμεταλλευθήκαμε την παρουσία στην Ουάσινγκτον πολλών πολιτικών και οικονομικών αξιωματούχων για να προχωρήσουμε μπροστά».

Επίσης,ο Σαπέν πρόσθεσε «Οι επαφές που έλαβαν χώρα μου επιτρέπουν να θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ενόψει του άτυπου συμβουλίου (σ.σ. 22η και 23η Απριλίου) του Ecofin (των 28 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) στο Άμστερνταμ», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ξανά διαπραγμάτευση «στο χείλος του γκρεμού».

Επιπλέον,οΓερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε επίσης αισιόδοξος. «Η αισιοδοξία μου ήταν ήδη μεγάλη» πριν από τις συζητήσεις οι οποίες διεξήχθησαν στην Ουάσινγκτον και «δεν έχει μειωθεί», ανέφερε.

Από την πλευρά του,ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός. «Σημειώθηκαν πρόοδοι τις τελευταίες ημέρες, κι όλοι έχουμε τη βούληση να καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη και θετική λύση», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί. «Όμως απομένει δουλειά να γίνει όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας επέμειναν και οι δύο στη θέση πως το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Όταν το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει πλέον, αυτό θα είναι ένα στοιχείο που θα έχει αρνητική επίπτωση στην επίλυση του προβλήματος», επιχειρηματολόγησε ο Σαπέν.

Από την πλευρά του ο Σόιμπλε υπενθύμισε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο είχε δεχθεί τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα υπό τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ. «Δεν έχω τρόπο να ενεργήσω διαφορετικά», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός, προειδοποιώντας πως δεν θα μπορούσε παρά να πει όχι σε μια συμφωνία με την Ελλάδα εάν το Ταμείο αποχωρούσε.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «δεν είναι και φανατικός υπέρ» της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δήλωσε επίσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έπειτα από τη συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό του, παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον..

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από συνάντησή της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εκδήλωσε σε ανακοίνωσή της την υποστήριξη του Ταμείου σε ένα «πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα το οποίο θα στηρίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα».

«Ναι είμαι πολύ ικανοποιημένος και είμαι ευχαριστημένος. Αν δεν ήταν εποικοδομητική δεν θα ήμουν ευχαριστημένος», απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το ραντεβού με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ. Υποστήριξε ότι δεν έγινε αναφορά στο θέμα των WikiLeaks και απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το σχόλιο του Τζ. Λιου ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα και να γεφυρωθούν οι διαφορές με την ΕΕ απάντησε πως «πάντα είμαστε υπέρ ως αριστεροί άνθρωποι, οι άνθρωποι να γεφυρώνουν τις διαφορές τους…».
Τέλος,ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του είπε πως θεωρεί ότι θα υπάρξει «μια συμφωνία πολύ σύντομα». «Θεωρώ ότι ο στόχος, η ολοκλήρωση (της αξιολόγησης) ως το (ορθόδοξο) Πάσχα (την 1η Μαΐου) είναι εφικτός», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα