Αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Εννιά νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός των επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες στη Λωρίδα της Γάζας, όπου πραγματοποιείται μεγάλη διαμαρτυρία των Παλαιστινίων.

Ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, που επλήγη χθες από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, υπέκυψε στα τραύματά του και οκτώ ακόμα σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, στον φράχτη της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν χρήση πυρομαχικών, πλαστικών σφαιρών, δακρυγόνων και αντλιών νερών, κατά των εκατοντάδων διαμαρτυρόμενων, οι οποίοι πετούσαν πέτρες στους στρατιώτες που βρίσκονταν κοντά στον φράχτη που χωρίζει την περιοχή της Γάζας από το Ισραήλ.

Οι εκατοντάδες διαδηλωτές ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής να καίνε λάστιχα αυτοκινήτων, κάτι που προκάλεσε την κάλυψη της περιοχής με πυκνό μαύρο καπνό, με σκοπό την προστασία τους από τις σφαίρες των Ισραηλινών.

Οι διαδηλώσεις θα διαρκέσουν έξι εβδομάδες συνολικά και αυτό που ζητούν οι Παλαιστίνιοι είναι το δικαίωμά τους για ζωή με αξιοπρέπεια και αυτό της επιστροφής των εκτοπισμένων.

Στην ισραηλινή πλευρά του φράχτη, έχουν αναπτυχθεί επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις, ένοπλα οχήματα, αλλά και drone που ρίχνουν δακρυγόνα στους διαδηλωτές, πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα, με σκοπό την ανακοπή της πορείας του πυκνού μαύρου καπνού προς το Ισραήλ.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Μαχμούντ αλ Ζαχάρ δήλωσε πως οι ισραηλινοί στρατιώτες ανοίγουν πυρ κατά φιλειρηνικών διαδηλωτών, κατά άοπλων διαμαρτυρόμενων.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ωστόσο, υπερασπιζόμενος την πλευρά του Ισραήλ είπε πως η Χαμάς δεν είναι μία οργάνωση που “επιζητεί την ειρήνη”.

 

πηγή   ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα