Αιγυπτιακές εκλογές: Ο Σίσι… μόνος υποψήφιος

Οι Αιγύπτιοι ψηφίζουν σήμερα για τρίτη και τελευταία ημέρα στις προεδρικές εκλογές, το μόνο διακύβευμα των οποίων είναι το ποσοστό συμμετοχής καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικά αντίπαλος στον απερχόμενο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Όπως και τις δύο προηγούμενες ημέρες τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας). Το αποτέλεσμα των εκλογών θα ανακοινωθεί στις 2 Απριλίου.

Ο Σίσι, που εξελέγη πρώτη φορά το 2014, αφού πήρε την εξουσία από το εκλεγμένο κοινοβούλιο του Μοχάμεντ Μόρσι μ’΄ένα πραξικόπημά του υποστηρίχθηκε από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, υπό τον φόβο μιας συνεχιζόμενης και αυξανόμενης επιρροής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο κράτος, έχει μοναδικό του αντίπαλο τον Μούσα Μοστάφα Μούσα, τον πιστό ηγέτη ενός μικρού κόμματος, που έπαιξε ενεργό ρόλο στην υποστήριξη μιας δεύτερης θητείας του, πριν υποβάλει την υποψηφιότητά του την τελευταία στιγμή προσφέροντας έτσι στον Σίσι μια επίφαση νομιμότητας στην ψηφοφορία.

Κι αυτό γιατί το προηγούμενο διάστημα κάθε αξιόπιστος υποψήφιος βρέθηκε υπό κράτηση ή εκφοβίστηκε για να αποσυρθεί. Στη διάρκεια της υποστηριζόμενης από το στρατό διακυβέρνησής του ο Σίσι έχει ουσιαστικά σιγήσει τη φωνή της αντιπολίτευσης, θέτοντας εκτός νόμου τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και φυλακίζοντας χιλιάδες μέλη της, αλλά και διώκοντας ή εκφοβίζοντας κοσμικούς αντιπάλους και επικριτές της κοινωνίας των πολιτών. Κι έτσι έσβησε ουσιαστικά κάθε δημοκρατική ελπίδα που είχε ανάψει το 2011 με την Αραβική Άνοιξη, με τη χώρα να ολισθαίνει σε μια μονοκρατορία, ακόμη χειρότερη κι από εκείνην του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως επισημαίνουν αναλυτές.

Χωρίς ουσιαστική εναλλακτική λοιπόν δεν είναι απορίας άξιο που οι ψηφοφόροι δεν συνέρρεαν στα εκλογικά κέντρα χθες Τρίτη, όπως ανέφεραν οι ανταποκριτές του AFP στο Κάιρο και το Δέλτα του Νείλου.

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Σέριμ Ισμαήλ κάλεσε χθες τους ψηφοφόρους να ασκήσουν το δικαίωμά τους: «Είναι συνταγματικό δικαίωμα και καθήκον προς το έθνος για όλους τους πολίτες», τόνισε.

Μέχρι στιγμής η Εθνική Επιτροπή Εκλογών δεν έχει ανακοινώσει προσωρινά ποσοστά συμμετοχής. Όμως ο εκπρόσωπός της, Μάχμουντ αλ Σέριφ έκανε λόγο για σημαντική συμμετοχή στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως το Κάιρο και η Αλεξάνδρεια.

Επίσης, διέψευσε τις «φήμες» ότι η ψηφοφορία θα παραταθεί κατά μία ημέρα, ως την Πέμπτη. «Δεν έχουμε καμία ανακοίνωση, ούτε έχουμε λάβει τέτοια απόφαση μέχρι στιγμής», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες.

Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές το 2014, στις οποίες ο Σίσι αναδείχθηκε νικητής με το «σταλινικό» 96,9%, το ποσοστό συμμετοχής είχε φτάσει το 37% έπειτα από δύο ημέρες και μετά την παράταση κατά μία ημέρα της διαδικασίας το 47,5%.

«Με την αναμενόμενη νίκη του ο Σίσι φαίνεται ότι θα εδραιωθεί στην εξουσία, την πολιτική και την κοινωνία κι ίσως εξελιχθεί στον πιο αυταρχικό ηγέτη της σύγχρονης ιστορίας της Αιγύπτου», γράφει η Washington Post.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα