Αθώος δηλώνει ο συλληφθείς υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας

720_104217_30be0326af-8f3ea7f4d30a4b22Ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ αρνείται την ενοχή του σε υπόθεση παθητικής δωροδοκίας, μετά τη σύλληψή του, τα ξημερώματα της Τρίτης, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Κατηγορίες ότι εκβίασε για να δωροδοκηθεί απαγγέλθηκαν από τους ερευνητές σε βάρος του ρώσου υπουργού Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση στη διάρκεια της νύκτας, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή.

 Σύμφωνα με τους ανακριτές, ο Ουλιουκάγεφ, ηλικίας 60 ετών και υπουργός από το 2013, «απαίτησε από τη διεύθυνση της Rosneft» δύο εκατομμύρια δολάρια για να δώσει ως αντάλλαγμα το πράσινο φως για την απόκτηση από τη γιγάντια ημικρατική ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft της πετρελαϊκής εταιρείας Bachneft, που ανήκει στο κράτος.

Πάντα σύμφωνα με την Ανακριτική Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για τις πιο πολύκροτες ποινικές έρευνες στη Ρωσία, ο υπουργός «απείλησε να χρησιμοποιήσει εξουσίες που συνδέονται με το αξίωμά του για να εμποδίσει τις δραστηριότητες της εταιρείας», αν αυτή η τελευταία δεν του κατέβαλλε τα χρήματα της δωροδοκίας.

Η διεύθυνση της Rosneft ήρθε τότε σε επαφή με τις αρχές οι οποίες συνέλαβαν χθες το βράδυ τον υπουργό.

Ο Ουλιουκάγεφ, που πρόκειται σήμερα να δώσει κατάθεση σε δικαστή, συνελήφθη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

Ο υπουργός κινδυνεύει με κάθειρξη 8 έως 15 ετών.

Αρχικά είχε αντιταχθεί δημόσια στην πώληση του ημίσεος του κεφαλαίου της Bachneft στην Rosneft, μια συναλλαγή που ήταν η μεγαλύτερη παραχώρηση ενεργητικού που πραγματοποιήθηκε φέτος από το ρωσικό κράτος για να ενισχύσει τον προϋπολογισμό του που είχε επιβαρυνθεί από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

Ο υπουργός Οικονομίας δεν ήταν ο μόνος στους κόλπους της κυβέρνησης που έβλεπε με κακό μάτι την επιχείρηση αυτή. Όμως έπειτα από μια μεταστροφή του Κρεμλίνου, αναγκάσθηκε στη συνέχεια να υπαναχωρήσει και να θέσει σε εφαρμογή σε χρόνο ρεκόρ τον Οκτώβριο αυτή τη συναλλαγή ύψους περίπου 5 δισεκ. δολαρίων, γεγονός που είχε ερμηνευθεί ως νίκη του επικεφαλής της Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν.

Ο Σέτσιν, φίλος του Πούτιν διακριτικός και με επιρροή, θεωρείται ένας απο τους επικεφαλής των «σιλαβικί», δηλαδή των αξιωματούχων που έχουν προέλθει, όπως ο πρόεδρος, από τις μυστικές υπηρεσίες, τον στρατό ή την αστυνομία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα