Αδύναμο θετικό πρόσημο στο χρηματιστήριο Αθηνών

Αδύναμο εμφανίζεται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας ένα έτος σημαντικών απωλειών, με την επενδυτική απροθυμία να είναι “ζωγραφισμένη” για ακόμη μία φορά στο ταμπλό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,23% στις 605,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στις 770 χιλ. τεμάχια. Άνοδο 0,31% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.593,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,28% στις 415,05 μονάδες.

Οι συναλλαγές σήμερα, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι μετρημένες, με τα περισσότερα χαρτοφυλάκια να είναι απόντα λόγω αφενός της σημερινής ημιαργίας και αφετέρου της αργίας των περισσότερων ξένων επενδυτών. Άλλωστε οι περισσότερες στρατηγικές του επόμενου 12μηνου έχουν ήδη διαμορφωθεί και έχουν αποτυπωθεί στις κινήσεις το τελευταίο διάστημα, με ελάχιστες εκκρεμότητες να έχουν απομείνει.

Δυστυχώς, η εικόνα που έχει η αγορά τον τελευταίο μήνα επουδενί δεν καλλιεργεί θετικές προσδοκίες. Μάλιστα, η αρνητική διεθνής συγκυρία δεν έχει επιτρέψει σε πολλούς ξένους επενδυτές να δουν πιο θετικά την ελληνική αγορά, παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις είναι σε πολύ χαμηλά, αν όχι ιστορικά, επίπεδα.

Το ΧΑ μέσα στο 2018 έχει χάσει πάνω από 10 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή του, αφού ξεκίνησε το 12μηνο στα 54,8 δισ. ευρώ και σήμερα έχει 44,5 δισ. ευρώ. Αυτά τα 10 δισ. “στοίχησαν” πολύ από την επενδυτική εμπιστοσύνη, η οποία ούτως ή άλλως “πληγώθηκε” και από συμβάντα, όπως εκείνο της Folli Follie, που σε καμία οργανωμένη αγορά δεν εμφανίζονται.

Έτσι, με τη γενική τάση να παραμένει καθοδική, η αγορά δύσκολα θα μπορούσε να θέσεις τις βάσεις για ένα καλύτερο δωδεκάμηνο. Οι καταλύτες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αλλαγή, επί τα βελτίω, του κλίματος, ίσως εξουδετερωθούν από τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες αναμένονται πυκνές λόγω του πλούσιου εκλογικού ημερολογίου που υπάρχει μέσα στο 2019, εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές.

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, το ταμπλό είναι ελαφρώς μοιρασμένο, με αρκετούς τίτλους να είναι χωρίς μεταβολή, όπως ο Μυτιληναίος, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Τέρνα Ενεργειακή, η Aegean, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΟΛΠ. Ήπια θετικά, όμως, κινούνται οι Alpha Bank, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Βιοχαλκο και Coca Cola. Με κέρδη που ξεπερνούν το 1% κινούνται οι Φουρλής, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς χάνει 1,23%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Motor Oil, Grivalia, Τιτάν, Εθνική και ΟΤΕ.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα