Αδύναμη ανοδική τάση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Αδύναμο να συνεχίσει την ανοδική του αντίδραση εμφανίζεται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, αν και κάνει “φιλότιμες” προσπάθειες να “σταθεί” πάνω από τις 680 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,17% στις 683,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.800,49 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,03% στις 600,91 μονάδες.

Μπορεί η αγορά να βίωσε μια βίαιη διόρθωση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, αλλά η αντίδραση που προσπάθησε να εκδηλώσει στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, και στη σημερινή, δεν έχει την ανάλογη ορμή για να βελτιώσει έστω και λίγο το αρνητικό κλίμα. Οι επενδυτές είναι όχι μόνο επιφυλακτικοί απέναντι σε όλη την αγορά συνολικά, αλλά ακόμη και σε τίτλους που υπερπιέστηκαν και βρέθηκαν σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Η “άτυπη” προεκλογική περίοδος που έχει αρχίσει, με την κυβέρνηση να προχωρά σε κινήσεις “εξομάλυνσης” του κόστους που έχει υποστεί από τις πολιτικές της προηγούμενης τριετίας, συντηρεί αυτό το θολό τοπίο που υπάρχει στην αγορά. Άλλωστε, οι επερχόμενες γενικές εκλογές ενδεχομένως να γίνουν νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο του 2019, και ίσως να πραγματοποιηθούν μαζί με τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Εντούτοις, όπως επισημαίνει ο Ν. Καυκάς της Merit, δεν αποκλείεται μια ανοδική αντίδραση τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι ο γενικός δείκτης δεν θα χάσει τις 670 μονάδες. Ωστόσο, συνεχίζουμε στη λογική του stock picking, καθώς οι συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον δεν έχουν διαφοροποιηθεί και δυστυχώς το ΧΑ είναι σταθερά περισσότερο ευάλωτο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Επίσης, το ενδιαφέρον στρέφεται σταδιακά στο Λονδίνο και στο road show του ΧΑ που ξεκινάει αύριο ενώ η συνεδρίαση της Παρασκευής είναι κρίσιμη λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE. Στο Λονδίνο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει (την Πέμπτη) στα ξένα funds τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς και το Ολιστικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων αλλά και την μη ανάγκη της Ελλάδας να βγει σύντομα στις αγορές λόγω του “μαξιλαριού” ρευστότητας που διαθέτει.

Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης σημειώνει κέρδη 2,06%, με τις Eurobank, ΔΕΗ, Aegean και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Grivalia, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Βιοχαλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Λάμδα.

Στον αντίποδα, το -1,73% του ΟΛΠ και πολύ περισσότερο το -1% της ΕΕΕ ασκούν σημαντικές πιέσεις στον γενικό δείκτη, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Τιτάν, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Φουρλής και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή η Jumbo.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα