Αδιάφορα από την αναβάθμιση Fitch έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αναβάθμιση της οικονομίας από τη Fitch πέρασε και δεν άγγιξε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Σπάνια τόσο θετικές ειδήσεις έχουν τόσο φτωχή επίδραση στις μετοχές, κι αυτό συμβαίνει είτε επειδή με την άνοδο των τελευταίων μηνών η αγορά τα Αθήνας έχει ήδη προεξοφλήσει περισσότερα από όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, είτε επειδή κάτι άλλο φοβούνται οι επενδυτές, ίσως πια ευρύτερα την κατάσταση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Η αδυναμία των μετοχών του τραπεζικού κλάδου και της αγοράς ομολόγων να αντιδράσουν στον απόηχο της θετικής αυτής εξέλιξης, έδειξε πάντως πως ήταν μια μάλλον προεξοφλημένη και εν πολλοίς αναμενόμενη εξέλιξη, αν όχι non event για το Χρηματιστήριο, με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως η Fitch αξιολογούσε τη χώρα χαμηλότερα από την S&P και απλώς ήρθε να καλύψει τη διαφορά.

Η άνοδος κατά μόλις 0,20% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη για την αγορά της Αθήνας αποτέλεσε εκ του αποτελέσματος μια αρνητική έκπληξη δεδομένων των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί. Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε προσωρινά μόνο μέσα στην ημέρα πάνω από τις 830 μονάδες (υψηλό στις 833 μονάδες με άνοδο έως και 1,01%), ωστόσο οι πιέσεις στις τράπεζες και η μάλλον ουδέτερη αντίδραση της πλειονότητας των μετοχών, δημιούργησαν στη συνέχεια το υπόστρωμα ώστε η αγορά να παραμείνει εγκλωβισμένη στα γνώριμα επίπεδα των τελευταίων τριών συνεδριάσεων κλείνοντας με οριακή άνοδο κατά 0,2% στις 926,46 μονάδες.

Οι τράπεζες «πουλήθηκαν» στα υψηλά ημέρας, με ενδεικτική την περίπτωση της Εθνικής που από κέρδη 2,23% έκλεισε με απώλειες 1,11% (0,3550 ευρώ), της Alpha που από +2,37% έκλεισε με μηδενική μεταβολή, αλλά και της Πειραιώς και Eurobank οι οποίες διατήρησαν το θετικό πρόσημο αλλά με ελάχιστη ημερήσια μεταβολή. Δεδομένης της οριακής υποχώρησης του τραπεζικού δείκτη, αν δεν ήταν ο ΟΤΕ, η Motor Oil (σημαντική άνοδος με τζίρο μετά την αναβάθμιση της UBS) και δευτερευόντως η ΕΧΑΕ, η Lamda και ο ΑΔΜΗΕ, ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE Large Cap θα είχαν χάσει και αυτό το οριακά θετικό πρόσημο με το οποίο ολοκλήρωσαν τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Η συνεδρίαση έληξε με «ισοπαλία» μεταξύ ανοδικών και καθοδικών τίτλων (49 έναντι 45) και τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μόλις στα 34,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές και άλλα 10,8 εκατ. ευρώ σε ΟΤΕ, Motor Oil και ΟΠΑΠ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα