ΑΔΕΔΥ: Άκαρπη η συνάντηση με τον Τσακαλώτο

Αδιέξοδο σημειώθηκε στη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο υπουργείο.

Σύμφωνα με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, «ο υπουργός, στο κεντρικό θέμα της κινητοποίησης για το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας δήλωσε ότι οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να περικοπεί το επίδομα από κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων, προκειμένου να χορηγηθεί σε κάποιες άλλες. Στην επίμονη απαίτηση της αντιπροσωπείας μας να μας κοινοποιήσει το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος δήλωσε ότι θα μας απαντήσει μέσα στις δύο επόμενες ημέρες».

Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι ο κ. Τσακαλώτος «δεν έδωσε σαφή απάντηση στο αίτημα για επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους, χώρους, κλάδους ή ειδικότητες, που εργάζονται στις ίδιες συνθήκες και το δικαιούνται, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μόνιμοι, συμβασιούχοι, κοινωφελούς εργασίας). Επίσης, στο αίτημα για επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στο δημόσιο και την ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες σε χώρους επικίνδυνους και ανθυγιεινούς χωρίς την πληρωμή επασφάλιστρου μάς παρέπεμψε στην υπουργό Εργασίας».

Για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, ο υπουργός ζήτησε αναλυτικά τις προτάσεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες και κατατέθηκαν, και πρότεινε να πραγματοποιηθεί ειδική συνάντηση στα τέλη Αυγούστου για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, πως για ζητήματα όπως η αύξηση των κοινωνικών δαπανών, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας «υπάρχει υποχρηματοδότηση του Δημόσιου Τομέα και ιδιαίτερα στους χώρους της Υγείας και Παιδείας».

Ο κ. Τσακαλώτος είπε, επίσης, ότι στις συζητήσεις που θα γίνουν στο μέλλον για την κατανομή των 3,5 δισ. ευρώ, που υπολογίζει ότι θα εξασφαλίσει το οικονομικό επιτελείο από την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική, θα κληθεί και η ΑΔΕΔΥ να καταθέσει τις προτάσεις της, ενώ εξέφρασε τη βούλησή του να καθιερώσει τακτικές συναντήσεις με την ΑΔΕΔΥ και τις Ομοσπονδίες με συγκεκριμένη κάθε φορά θεματολογία.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, γεγονός είναι ότι «και η πρόσφατη εμπειρία της αντιμετώπισης των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Οικονομικών και η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων από στελέχη όλων των κυβερνήσεων, μας υποχρεώνουν να “κρατάμε μικρό καλάθι”».

Παράλληλα, η Εκτελεστική Επιτροπή της σημειώνει ότι «για δεύτερη φορά, μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιστράτευσε τις δυνάμεις καταστολής, που με πρωτοφανή βιαιότητα επιτέθηκαν στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕΔΗΝ και άλλων Ομοσπονδιών, στον πρόεδρο και τα μέλη του σωματείου εργαζομένων του υπουργείου Οικονομικών και σε όλους τους εργαζόμενους, που συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα