Αγώνας δρόμου για να μην περικοπούν οι συντάξεις

Σε διαρκή αγώνα δρόμου βρίσκεται η κυβέρνηση, με στόχο να μην περικοπούν οι συντάξεις. Οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές είναι καθημερινές προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση στα τέλη Νοέμβρη.

Πολλοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης, αναφέρουν ότι αυτό που έχει σημασία στον ελληνικό Προϋπολογισμό είναι να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, εάν επιτευχθεί τότε είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστεί το μέτρο για τις περικοπές των συντάξεων.

Στο ζήτημα για τη μη περικοπή των συντάξεων, φαίνεται ότι παίζει μεγάλο ρόλο ο συνδυασμός των πακέτων με θετικά μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας που πρόκειται να παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Στο τελευταίο Euroworking Group, η Ελλάδα με σύμμαχο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ επιχειρηματολόγησε ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% θα εκπληρωθεί χωρίς τη νέα περικοπή, η οποία εάν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε περισσότερη ανισότητα.

Τα κράτη-μέλη συμφώνησαν με την Ελλάδα στην ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και ήταν «αρκετά θετικά» στη μη εφαρμογή της περικοπής. Ωστόσο, δεν λήφθηκε η τελική απόφαση, καθώς κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να λάβουν πρώτα την έγκριση των κοινοβουλίων τους.

Από μεριάς του, το υπουργείο Οικονομικών, θεωρεί ότι υπάρχουν θετικές εντυπώσεις για την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων από τους Ευρωπαίους εταίρους και γι αυτό τον λόγω οι πιθανότητες να πετύχει τους στόχους της η ελληνική κυβέρνηση είναι μεγάλες.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να «κλείσει» τα δημοσιονομικά κενά, ενώ όλα πρέπει να έχουν τελειώσει μέσα στις επόμενες 20 ημέρες.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα