Αβραμόπουλος: Όχι σε ένα Γκουαντάναμο για πρόσφυγες

“Το ζήτημα δεν είναι η διαμόρφωση φυλακών όπως στο Γκουαντάναμο”, τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιθαγένειας και Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στην Osnabrücker Zeitung, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στη συζήτηση σχετικά με τη σύσταση κέντρων υποδοχής (hot spots) σε τρίτα κράτη εκτός ΕΕ.

“Οι εν λόγω χώροι θα πρέπει πολύ περισσότερο να παρέχουν τη δυνατότητα της παροχής περίθαλψης και φροντίδας προς πρόσφυγες που έχουν διασωθεί από κατάσταση ανάγκης στη θάλασσα, της καταγραφής τους και κατόπιν της μεταφοράς όσων έχουν ανάγκη προστασίας απευθείας στην Ευρώπη”, σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος και προσθέτει: “Τα κέντρα θα πρέπει να διαθέτουν υψηλό επίπεδο σε ό,τι αφορά τον ανθρωπισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα”. Ο κ. Αβραμόπουλος απηύθυνε προειδοποιήσεις για την ανάγκη μίας συμφωνίας στο θέμα της διαμάχης γύρω από την προσφυγική πολιτική, λέγοντας ότι “αν δεν το κατορθώσουμε, επαπειλείται η εκδήλωση υποτροπής”.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπερασπίστηκε την Καγκελάριο Mέρκελ έναντι των επικριτών της, λέγοντας ότι το 2015 η Γερμανίδα ηγέτης “έκανε ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε: Επέδειξε αλληλεγγύη, αντέδρασε ευθυγραμμισμένη με τις συμφωνίες μας σχετικά με τον ανθρωπισμό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια – και το ίδιο έκαναν και πολλοί Γερμανοί πολίτες που βοήθησαν τους νεοφερμένους”.

Η Ευρώπη προετοιμάζει την περιχαράκωσή της;

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Ηandelsblatt σε άρθρο με τίτλο “Η Ευρώπη προετοιμάζει την περιχαράκωσή της” εκτιμά ότι “η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν θα επιλύσει τα ζητήματα του προσφυγικού, η διαμάχη περί ασύλου μεταξύ Mέρκελ και Ζεεχόφερ θα συνεχιστεί περαιτέρω. Ένα σχέδιο ωστόσο θα μπορούσε να αποφασιστεί: Χώροι φιλοξενίας προσφύγων εκτός των συνόρων της ΕΕ”. Το ρεπορτάζ διατυπώνει την άποψη ότι ούτε στο πλαίσιο της παρούσας Συνόδου δεν πρόκειται να επιτευχθεί μία “συνολική επίλυση του προβλήματος με το άσυλο”, σαν αυτήν που διατύπωσε η Καγκελάριος Mέρκελ την προηγούμενη Κυριακή. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη δεδηλωμένη πρόθεση της Καγκελαρίου να διαπραγματευτεί διμερώς με τους ομολόγους της από την Ιταλία, την Ελλάδα ή την Ισπανία για τη σύναψη συμφωνιών για την από πλευράς τους επανυποδοχή των προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην επικράτειά τους.

Όπως επισημαίνεται, δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι αυτές οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της Συνόδου, ενώ από κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο λέγεται ότι εκείνο που θα πρέπει περισσότερο να αναμένεται είναι ο προσδιορισμός ενός “ευρωπαϊκού πλαισίου” για τέτοιου είδους συμφωνίες. Στο σχέδιο της τελικής, κοινής δήλωσης απαντάται η διατύπωση ότι τα κράτη θα πρέπει “να αξιοποιήσουν όλα τα απαραίτητα νομοθετικά και διοικητικά μέσα” και να “συνεργαστούν στενά” προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης της δευτερεύουσας μετανάστευσης.

Η ίδια η Καγκελάριος είχε ανακοινώσει ότι θα εργαστεί περαιτέρω επί του θέματος έως το Σαββατοκύριακο, ενώ από το περιβάλλον της λέγεται ότι οι σχετικές συμφωνίες δεν θα αποτελέσουν ούτως ή άλλως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των επικεφαλής κυβερνήσεων αλλά αυτό θα συμβεί στο επίπεδο των Υπουργείων Εσωτερικών, πράγμα που σημαίνει ότι μεταξύ αυτών που θα χειριστούν το θέμα θα είναι και ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών, Χόρστ Ζεεχόφερ. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι την Κυριακή συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα των CDU και CSU σε μεμονωμένη βάση το καθένα, ενώ η από κοινού συνεδρίαση των Κ.Ο. των δύο κομμάτων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, οπότε και θα αποφασιστεί εάν τα δύο αδελφά κόμματα μπορούν να συνεχίσουν να συμπορεύονται πολιτικά ή αν ο μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός θα βρεθεί ενώπιον του τέλους του μόλις λίγο μετά τη συμπλήρωση 100 ημερών ζωής.

ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα