Αβραμόπουλος: Τα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν τον ρυθμό μετεγκατάστασης

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο μεταναστευτικό και τώρα είναι η ώρα για τα κράτη-μέλη να δείξουν αλληλεγγύη, επιταχύνοντας τον ρυθμό μετεγκατάστασης.

Σε δήλωσή του, χαρακτηρίζει «εποικοδομητική» την εν λόγω συνάντηση, ατζέντα της οποίας, ήταν τα θέματα ασφάλειας και οι τρέχουσες εξελίξεις στομεταναστευτικό και η άμεση βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών των μεταναστών στην Ελλάδα.

«Όλοι οι μετανάστες πρέπει να βρίσκονται σε ασφάλεια, σε κέντρα υποδοχής που τηρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές», αναφέρει, εξάλλου, στη δήλωσή του ο έλληνας επίτροπος.

Παραλλήλως, συζητήθηκε η ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους:

«Χρειάζονται περισσότερες, ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις και εξειδικευμένο προσωπικό, για την προστασία και την φροντίδα τους», είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ένα άλλο θέμα που αναδεικνύει με τη δήλωσή του, είναι η εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η οποία «πρέπει να εντατικοποιηθεί με την επιτάχυνση των επιστροφών προς την Τουρκία, για να ανακουφισθούν τα νησιά από την πίεση που υφίστανται».

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, διαβεβαιώνει ότι «η ΕΕ στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει επιχειρησιακά και χρηματοδοτικά την Ελλάδα.

Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να αξιοποιήσει στο έπακρο τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης που έχει διαθέσει η ΕΕ και κυρίως, να επιταχύνει τη χρήση των πόρων των εθνικών της προγραμμάτων».

Επιπλέον, χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός, ότι διορίστηκαν και ανέλαβαν οι συντονιστές στα νησιά και υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα πλέον καταγράφει και συλλέγει τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων των μεταναστών που φθάνουν στην χώρα.

Επίσης, έχει προβεί στην ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για τους μετανάστες, που είναι υποψήφιοι προς μετεγκατάσταση.

Είναι επομένως απολύτως απαραίτητο, όλα τα κράτη-μέλη, να δείξουν τώρα αλληλεγγύη και να επιταχύνουν τον ρυθμό μετεγκατάστασης».

Και η δήλωσή του καταλήγει: «Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι επιλεκτική.

Για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση συνολικά, θα πρέπει να έχουμε αποτελέσματα σε όλες τις επιμέρους πτυχές του ζητήματος.

Η αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ελλάδα, συνιστά κοινή ευρωπαϊκή ευθύνη και απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα