Αβραμόπουλος προς Ε.Ε. για αλληλεγγύη: Ευρωπαϊκό ζήτημα το μεταναστευτικό

Για τη χειρότερη κρίση προσφύγων από τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, και απεύθυνε έκκληση στα κράτη-μέλη για αλληλεγγύη και βοήθεια προς την Ελλάδα. Στο λιμάνι της Κω το επιβατηγό «Ελ. Βενιζέλος», για την προσωρινή φιλοξενία έως και 2.500 προσφύγων.

«Ιδιαίτερα επείγουσα κατάσταση»

Όπως υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, η Ευρώπη οφείλει να υποδεχθεί με τρόπο «αξιοπρεπή» και «πολιτισμένο» τα πρόσωπα που ζητούν άσυλο.

Η Ευρώπη είναι οικοδομημένη πάνω στην αρχή της «αλληλεγγύης με αυτούς που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης», υπενθύμισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε κυρίως στην «ιδιαίτερα επείγουσα» κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αλλά και στην κατάσταση σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ουγγαρία.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι ήδη η Κομισιόν έχει εγκρίνει πρόγραμμα βοήθειας ύψους 474 εκατ. ευρώ – τα χρήματα θα εκταμιευτούν μόλις η Ελλάδα συστήσει την Αρχή Διαχείρισης Κονδυλίων, πράγμα το οποίο θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Τότε θα εκταμιευτούν τα πρώτα 30 εκατ. ευρώ.

Από τη χώρα μας κατατίθενται και άλλα δύο αιτήματα έκτακτα για χρηματοδότηση: 2,8 εκατ. ευρώ από το Λιμενικό και 2,7 εκατ. ευρώ από την Υπάτη Αρμοστεία και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την Κομισιόν να είναι έτοιμη για έγκριση και εκταμίευση των ποσών.

Επίσης η χώρα μας, όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, θα ενεργοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για ανθρωπιστική βοήθεια στα νησιά, αλλά και θα ενεργοποιήσει πρωτόκολλα επανεισδοχής.

Όσο για τη συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, σημείωσε ότι θα ξαναδούν κάποια σημεία της και ίσως αναθεωρηθούν κάποια από αυτά, καθώς που παρουσιάζει δυσλειτουργίες

Η Κομισιόν θα διπλασιάσει τις προσπάθειές της με την Τουρκία για καλύτερη διαχείριση της κρίσης, ενώ, ο κ. Αβραμόπουλος θα μεταβεί στην γείτονα σύντομα.

Υπάρχει καλή συνεργασία των λιμενικών αρχών των δύο χωρών, αλλά οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να φροντίσουν να αναχαιτίζουν τις ροές πριν αυτές φτάσουν στις ακτές, ανέφερε, ενώ, θα γίνει Σύνοδος Κορυφής στη Βαλέτα και με αφρικανικές χώρες.

Στην Κω το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Έξω από το λιμάνι της Κω, όπου αναμένει εντολή για να δέσει, παραμένει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», δυναμικότητας 2.000 – 2.500 θέσεων, όπου θα φιλοξενήσει προσωρινά μετανάστες από τη Συρία, για περίπου 15 ημέρες.

Το πλοίο με 110 άτομα πλήρωμα, έφθασε έξω από το λιμάνι της Κω το μεσημέρι.

Την ίδια ώρα, τους προβληματισμούς τους για τη φιλοξενία αυτή εκφράζουν οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί της Δωδεκανήσου, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή εγκυμονεί κινδύνους: «Θεωρούμε ότι η ανωτέρω πρωτοβουλία εγκυμονεί πολύπλευρους κινδύνους για την ασφάλεια τόσο των μεταναστών και του πληρώματος (φωτιά, διενέξεις μεταξύ διαφόρων εθνικοτήτων κ.α), όσο και των ένστολων (ΕΛ.ΑΣ, Λ.Σ), που θα κληθούν να υλοποιήσουν το εγχείρημα.

»Η πείρα μας έχει δείξει ότι η πολυήμερη παραμονή αλλοδαπών διαφόρων εθνικοτήτων σε κλειστούς χώρους δημιουργεί εντάσεις τις οποίες στον ιδιότυπο χώρο ενός πλοίου δύσκολα αντιμετωπίζονται.

»Εμείς ζητάμε την άμεση μεταφορά των μεταναστών από τη νήσο Κω με το συγκεκριμένο πλοίο σε οργανωμένες ανοικτές δομές της ηπειρωτικής χώρας, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την ταυτοποίησή τους».

Στο μεταξύ, στη διάσωση 582 μεταναστών προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, σε 21 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τα περιστατικά αυτά σημειώθηκαν σε θαλάσσιες περιοχές των νησιών Σαμοθράκης, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου, Κω και Ρόδου.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα