Αβραμόπουλος: Κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή για τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρόκειται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία στο θέμα των συνόρων», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι σκοπός της δημιουργίας της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής είναι να ενισχυθούν περαιτέρω οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας.

Παράλληλα, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι δεν πρέπει να αμφισβητείται η Συνθήκη Σένγκεν, διότι, όπως είπε, αν τα εργαλεία που διαθέτει χρησιμοποιηθούν σωστά, δίνει λύσεις στο θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων. Εντούτοις παραδέχθηκε ότι κάποια θέματα χρειάζονται βελτίωση ή αναθεώρηση, υπογράμμισε όμως ότι η Σένγκεν είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η αμφισβήτησή της θα ήταν οπισθοδρόμηση για την ΕΕ.

Ερωτηθείς για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ στο Αιγαίο, ο Δ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία απειλή εκεί. «Κανείς δεν μπορεί να εγείρει ένα φράχτη στο Αιγαίο», δήλωσε ο Έλληνας επίτροπος και προσέθεσε ότι οι πρόσφυγες χρειάζονται διεθνή προστασία, πρέπει να αντιμετωπιστούν με ανθρωπιστικό τρόπο και σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Επισήμανε, παράλληλα ότι πρέπει να γίνεται καταγραφή των προσφύγων και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των hot spots και υπενθύμισε ότι σε αυτήν την προσπάθεια εργάζονται ευρωπαϊκές υπηρεσίες, όπως Frontex, Εurojust και Εuropol.

Σημείωσε, τέλος, ότι η ανταπόκριση των κρατών-μελών στην ιδέα μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής είναι πολύ θετική, γιατί όλες οι χώρες συνειδητοποιούν τη χρησιμότητά της.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα