Αβραμόπουλος:«Να σταματήσει το «blame game» με τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ κάποιων χωρών της Ε.Ε»

9B2F31CCD81EF8DE7B60D2B53845414E

Σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος,υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει το «blame game» με τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ κάποιων χωρών της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση .

Όπως υποστήριξε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φροντίζει να πάρει τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να σταματήσει τις αλληλοκατηγορίες αυτές, «αυτό που έπρεπε να κάνει το έχει κάνει και θα συνεχίζει να το κάνει στο μέλλον», αλλά εναπόκειται στα κράτη μέλη η υλοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής. Ο κ. Αβραμόπουλος παραδέχθηκε ότι η τελευταία συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΣ δεν πήγε καλά, καθώς κάποιες χώρες δεν έδειξαν διάθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα που έχει προτείνει η Επιτροπή.

Πάντως  εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα πράγματα θ΄ αλλάξουν, θα κυριαρχήσει το ευρωπαϊκό πνεύμα, θα σκέπτονται όλοι και θα ενεργούν ευρωπαϊκά, και βέβαια αυτό θα κορυφωθεί με τη Σύνοδο Κορυφής, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη»ενώ πρόσθεσε «Αν από κει και πέρα δεν πάει κάτι καλά, δεν θα ευθύνονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, θα ευθύνονται και τα ίδια τα κράτη-μέλη. Έχουν τεράστια ευθύνη. Το γνωρίζουν, έχουμε διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι η ώρα να σκέφτονται, όπως είπα πρωτύτερα, και να ενεργούν ευρωπαϊκά».

Ο επίτροπος Μετανάστευσης διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν είναι στο πλευρό της Ελλάδος και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα καταβάλλεται η πρώτη των τριών εκατομμυρίων, για να ενισχυθεί η χώρα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τη συμβολή του κ. Αβραμόπουλου στο σύγκληση της Συνόδου Κορυφής και παρατήρησε ότι η Ε.Ε. αντιμετωπίζει προκλήσεις που δεν τις έχει αντιληφθεί πλήρως.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι σημαντικό το ότι «συγκαλείται αυτή η Σύνοδος Κορυφής όσο η Ευρώπη αποδεικνύει ότι θέλει να υπερκεράσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών, γιατί ξέρει να αίρεται στο ύψος των περιστάσεων, έστω και με κάποια καθυστέρηση».

Όπως παρατήρησε, «μονάδα μέτρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο Άνθρωπος, με βάση τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της. Δεν είναι το νόμισμα. Το νόμισμα υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο. Και τούτο το αποδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα