ΑΑΔΕ: Πώς θα υποβάλλετε με ασφάλεια τις φορολογικές δηλώσεις

Την προσοχή των φορολογουμένων για την προστασία των κωδικών τους και των προσωπικών τους δεδομένων κατά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων εφιστά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Με ειδικό «οδηγό» που εξέδωσε παρέχει χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στον τρόπο εισόδου στην εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με τη χρήση των προσωπικών κωδικών, στη διάρκεια που είναι συνδεδεμένοι με το taxisnet αλλά και στη διαδικασία της αποσύνδεσης.

Οι οδηγίες έχουν ιδιαίτερη σημασία, για φορολογούμενους που χρησιμοποιούν υπολογιστές για τη σύνδεσή τους με το taxisnet, τους οποίους χρησιμοποιούν και άλλα πρόσωπα. Είτε στη δουλειά, είτε ακόμα και στο σπίτι αν τον υπολογιστή τον χρησιμοποιούν παιδιά.

Ακόμη δίνει σαφείς οδηγίες στις ενδείξεις που πρέπει να προσέχουν οι φορολογούμενοι, στην μπάρα της διεύθυνσης , εάν αναγράφει στην αρχή: https (αντί του http) και υπάρχει εικονίδιο με λουκέτο. Επίσης η ΑΑΔΕ συστήνει να χρησιμοποιούνται μόνο γνωστοί browsers, αλλά και πάντοτε να υπάρχει εγκατεστημένο antivirus, για να αποτρέπει έξωθεν παρεμβάσεις.

Αναλυτικότερα ο «οδηγός» της ΑΑΔΕ για την ασφάλεια δεδομένων είναι ο ακόλουθος:

1. Ποιος είναι ο ορθός τρόπος αποσύνδεσης από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε.;

Εφόσον έχετε συνδεθεί με αυθεντική σελίδα ηλεκτρονικής υπηρεσίας της Α.Α.Δ.Ε. και επιθυμείτε την έξοδο από αυτήν, θα πρέπει πάντοτε να επιλέγετε «Αποσύνδεση». Είναι λάθος η έξοδος να γίνεται π.χ.:

• Κλείνοντας τον φυλλομετρητή (browser) με το εικονίδιο κλεισίματος παραθύρου «χ»

• Εισάγοντας άλλη διεύθυνση στη γραμμή διεύθυνσης (url)

• Πατώντας το εικονίδιο επιστροφής «back», για εμφάνιση σελίδας άλλης διεύθυνσης.

2. Έχω λάβει ένα μήνυμα από την Α.Α.Δ.Ε. Πως μπορώ να γνωρίζω εάν είναι γνήσιο;

Κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα που αποστέλλεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εφόσον δεν αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο δικό σας, περιλαμβάνει στο επάνω μέρος του το ονοματεπώνυμο σας και το όνομα χρήστη (Username). Εάν λάβετε μήνυμα που αναφέρει ότι προέρχεται από την Α.Α.Δ.Ε. χωρίς να περιέχει τα στοιχεία αυτά, και δεν αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο δικό σας μήνυμα, να το διαγράψετε γιατί πιθανότατα θα είναι πλαστό με κακόβουλο περιεχόμενο. Σημειώνεται ότι η Α.Α.Δ.Ε. για κανένα λόγο δε ζητάει το λογαριασμό χρήστη ή κωδικό πρόσβασης μέσω τηλεφώνου, e-mail, sms, μέσω ηλεκτρονικής φόρμας καταχώρησης στοιχείων ή μέσω άλλου τρόπου. Ο φορολογούμενος οφείλει να ενημερώσει αμέσως την Α.Α.Δ.Ε. εάν αντιληφθεί οποιανδήποτε παρόμοια προσπάθεια.

3. Τι πρέπει να προσέξω πριν συνδεθώ με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε.;

Για τη μέγιστη προστασία των συναλλαγών σας, πριν συνδεθείτε με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, θα πρέπει να φροντίζετε για τα εξής:

• Να χρησιμοποιείτε ευρέως γνωστό φυλλομετρητή διαδικτύου (browser), ο οποίος είτε είναι προεγκατεστημένος στον προσωπικό σας υπολογιστή είτε προέρχεται από αξιόπιστο κατασκευαστή όπως Internet Explorer, Mozilla FirefoxGoogle ChromeApple SafariOpera.

• Να ελέγχετε τακτικά ότι χρησιμοποιείτε την τελευταία ενημερωμένη έκδοση του φυλλομετρητή.

• Να έχετε εγκαταστήσει λογισμικό αντιϊκής προστασίας (antivirus) από ευρέως γνωστό κατασκευαστή και να ελέγχετε τακτικά ότι είναι ενημερωμένο.

• Να ελέγχετε τακτικά ότι ο προσωπικός σας υπολογιστής συνεχίζει να λαμβάνει τις τελευταίες ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος από τον κατασκευαστή.

4. Πως μπορώ να συνδεθώ με ασφάλεια στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε.;

Συνδεθείτε με τον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. πληκτρολογώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr και όχι μέσω συνδέσμων (links) που πιθανόν σας έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά ή έχουν δημοσιευτεί σε ιστοσελίδες τρίτων.

5. Πως γνωρίζω ανά πάσα στιγμή ότι έχω συνδεθεί σε αυθεντική σελίδα ηλεκτρονικής υπηρεσίας;

Εισέρχεστε στη login σελίδα, όπου σας ζητείται να συμπληρώσετε το λογαριασμό χρήστη (Username) καθώς και τον προσωπικό σας κωδικό πρόσβασης (Password). Προτού καταχωρήσετε τα στοιχεία σας, ελέγξτε αν η διεύθυνση αρχίζει με το https (αντί του http) και υπάρχει εικονίδιο με λουκέτο. Με διπλό κλικ στο λουκέτο, θα εμφανιστούν πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να επιβεβαιώσετε ότι η ιστοσελίδα είναι γνήσια.

6. Ποιους βασικούς κανόνες πρέπει να ακολουθώ για την ασφαλή χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε.;

Ενδεικτικά, αναφέρουμε:

• Να μην κοινοποιείτε με κανένα τρόπο τους προσωπικούς κωδικούς ασφαλείας.

• Να μην καταγράφετε τους κωδικούς σας, αλλά να φροντίζετε να τους απομνημονεύετε.

• Να μη χρησιμοποιείτε κωδικούς πρόσβασης (passwords) που εύκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει, όπως π.χ. ημερομηνίες γέννησης, ονόματα, τηλέφωνα κ.λπ. Καλύτερα να δημιουργείτε κωδικούς αλφαριθμητικούς (συνδυασμός γραμμάτων και αριθμών).

• Να αλλάζετε συχνά τους κωδικούς πρόσβασης σας. Εάν υποψιαστείτε ότι κάποιος τους γνωρίζει, πρέπει να τους αλλάξετε αμέσως.

• Να μην αποθηκεύετε τους κωδικούς σας στον υπολογιστή, αλλά να τους πληκτρολογείτε κάθε φορά που επιθυμείτε την πρόσβαση σε κάποια υπηρεσία.

• Να προσέχετε σε ποιους δικτυακούς τόπους (sites) κάνετε εγγραφή. Όταν κάνετε εγγραφή σε άλλους δικτυακούς τόπους (sites) από αυτόν της Α.Α.Δ.Ε., είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε διαφορετική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail address) από αυτήν που έχετε δηλώσει στην Α.Α.Δ.Ε.

• Να μην απομακρύνεστε για μεγάλο διάστημα από τη θέση εργασίας σας εφόσον έχετε συνδεθεί με ηλεκτρονική υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε.

• Να μην εγκαθιστάτε προγράμματα στον υπολογιστή σας, την ταυτότητα των οποίων δεν είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα