Αίτημα και από τη Ρωσία για την έκδοση του ρώσου χάκερ των Bitcoin

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο διάστημα παρουσιάζεται σήμερα σε ελληνικό δικαστήριο ο ρώσος χάκερ Alexander Vinnik, καθώς εκτός από τις ΗΠΑ, έχει καταθέσει αίτημα έκδοσής του και η Μόσχα.

Ο Vinnik κατηγορείται από τους Αμερικανούς ως εγκέφαλος ενός κυκλώματος το οποίο κατάφερε να «ξεπλύνει» 4 δισ. δολάρια μέσω συναλλαγών με το κρυπτονόμισμα Bitcoin και πρόσφατα είχε αποφασιστεί από άλλο δικαστήριο η έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εφόσον αυτό συμβεί και καταδικαστεί τελεσίδικα, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως και 55 ετών.

Οι ρωσικές αρχές, από την πλευρά τους, διεκδικούν την έκδοση του Vinnik για διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες είναι λιγότερο βαριές. Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι έχουν προτεραιότητα έναντι των Αμερικανών, μιας και πρόκειται για ρώσο πολίτη.

Ο ίδιος ο Vinnik έχει καταθέσει μέσω των δικηγόρων του έφεση στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης για έκδοσή του στις ΗΠΑ. Στην περίπτωση που αυτή απορριφθεί, ενώ στο μεταξύ έχει γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσης που έχει υποβάλλει η Μόσχα, τότε το «μπαλάκι» θα βρεθεί στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει σε ποια από τις δύο χώρες θα σταλεί τελικώς ο υπό έκδοση χάκερ.

Σημειώνεται ότι ο Vinnik είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούλιο, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Ελλάδα. Είναι δε ένας από τους επτά Ρώσους που είτε έχουν συλληφθεί είτε καταζητούνται φέτος από τους Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο για διαδικτυακά εγκλήματα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα