Αίρονται τα εναπομείναντα Capital Controls στην Ισλανδία έως το τέλος του έτους

Πιθανόν θα αρθούν μέχρι το τέλος του έτους, τα εναπομείναντα capital controls στην Ισλανδία  δήλωσε ανώτατος υπάλληλος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, συνδέοντας την εξέλιξη με ενδεχόμενη ριζική αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και ένα «κλείδωμα» της ισοτιμίας του ισλανδικού νομίσματος με άλλο νόμισμα.

Η ανάκαμψη της χώρας από την τραπεζική κρίση του 2008 επιβεβαιώθηκε φέτος, όταν χαλάρωσε τους περισσότερους κεφαλαιακούς περιορισμούς (capital controls) που εμπόδιζαν τον πληθυσμό, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό.

Ωστόσο, η κυβέρνηση κράτησε έναν περιορισμένο περιορισμό ως προφύλαξη, που αφορούσε κυρίως τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια.

«Το υπόλοιπο (των χρημάτων που περιορίζονται από τους ελέγχους κεφαλαίου) είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Gudrun Thorleifsdottir, γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ισλανδίας.

Όπως εξήγησε, «θα χρειαστεί να αλλάξουμε το νόμο για να απελευθερώσουμε, λοιπόν, τα υπόλοιπα. Αλλά πιθανότατα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει κάτι σχετικά αργότερα αυτό το έτος».

Περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια ξένων χρημάτων είχαν παγώσει ως αποτέλεσμα των capital controls, τα περισσότερα από τα οποία ανήκαν σε τέσσερα αμερικανικά ταμεία – Autonomy Capital, Eaton Vance, Loomis Sayles και Discovery Capital Management.

Σύνδεση της ισοτιμίας

Παράλληλα, ενδέχεται να υπάρξουν ριζικές εξελίξεις με την ισοτιμία της χώρας. Ειδικότερα, η Ισλανδία συγκρότησε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τις επιλογές για πλήρη αναμόρφωση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η νομισματική πολιτική.

Πιο σημαντική αλλαγή θα ήταν η σύνδεση της κορώνας με το ευρώ ή τη λίρα, για να αποφευχθεί μια απότομη άνοδος ή πτώση που θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στην οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών Benedikt Johannesson, στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, δήλωσε ότι το status quo δεν είναι βιώσιμο, αλλά δεν θα είναι απλώς δική του η απόφαση.

«Είναι ένα μεγάλο θέμα που χρειάζεται μια ευρεία πολιτική στήριξη», δήλωσε ο Thorleifsdottir και πρόσθεσε ότι «για να είμαστε σαφείς, δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με τη σύνδεση (της ισοτιμίας), αλλά είναι ένας πολύ λογικός τύπος (ο ΥΠΟΙΚ Johannesson) και νομίζω ότι θα υποστηρίξει την καλύτερη λύση για την ισλανδική οικονομία».

Σε μια άλλη προσπάθεια να ενισχύσει το νόμισμά της και να βελτιώσει τα οικονομικά της, η Ισλανδία σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας τον επόμενο χρόνο στον αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα – σε όλα, από τα ξενοδοχεία έως το ηφαίστειο ή τις εκδρομές παρακολούθησης φαλαινών.

«Υπάρχουν ανησυχίες για την πρόσφατη ανατίμηση του νομίσματός μας», δήλωσε ο Thorleifsdottir.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα