Αίρονται οι αμερικανικές κυρώσεις στον Ρωσικό «κολοσσό» αλουμινίου Rusal

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την άρση της επιβολής κυρώσεων κατά των ρωσικών εταιρειών En +, Rusal και EuroSibEnergo. Ταυτόχρονα όμως, διευκρίνισε πως παραμένουν εν ισχύ οι κυρώσεις που αφορούν τον Ρώσο επιχειρηματία και ιδιοκτήτη των εταιρειών Όλεγκ Ντερίπασκα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις ρωσικές εταιρείες En +, Rusal και EuroSibEnergo, ωστόσο οι κυρώσεις εναντίον του Ρώσου επιχειρηματία Όλεγκ Ντερίπασκα, ιδρυτής της Rusal, εξακολουθούν να ισχύουν, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε δελτίο τύπου αργά την Κυριακή.
«Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αίρει τις κυρώσεις στις… En +,… Rusal και… EuroSibEnergo… μετά από προηγούμενη κοινοποίηση που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο στις 19 Δεκεμβρίου 2018… Όλες οι κυρώσεις για τον Ντερίπασκα συνεχίζουν να ισχύουν», ανέφερε το δελτίο τύπου του υπουργείου.
Το Υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι οι εταιρείες είχαν μειώσει το «άμεσο και έμμεσο ποσοστό συμμετοχής του Ντερίπασκα στο μετοχικό τους κεφάλαιο» και επίσης «διέκοψαν τον έλεγχό του» υπό τους όρους κατάργησής των ατόμων τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνoνται στον κατάλογο των αποκλεισμένων προσώπων του OFAC.
Ο 50χρονος μεγιστάνας ελέγχει το πλειοψηφικό μερίδιο της ενεργειακής En+ Group, μια από τις εταιρείες που βρίσκονται στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων ανακοινώθηκε στις 6 Απριλίου. Η En+ Group κατέχει μερίδιο 48% στην εταιρεία αλουμινίου Rusal, η οποία επίσης έχει μπει στο στόχαστρο του αμερικανικού υπ. Οικονομικών.
Ο Ντεριπάσκα έχει βρεθεί και προσωπικά στο στόχαστρο των κυρώσεων, μεταξύ άλλων, λόγω απειλών εναντίον επιχειρηματικών αντιπάλων, δωροδοκίας κυβερνητικών αξιωματούχων και κατηγοριών ότι συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα.
Αντίθετοι οι Δημοκρατικοί
Η απόφαση να αρθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών συνάντησε την αντίθεση των Δημοκρατικών οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Δημοκρατικοί μαζί με ακόμα 11 συναδέλφους τους από τη Ρεπουμπλικανική πλευρά της προσπάθησαν διατηρήσουν τις κυρώσεις στην Rusal, την En + Group και την εταιρεία JSC EuroSibEnergo.
Κάποιοι νομοθέτες και από τα δύο κόμματα δήλωσαν επίσης ότι δεν ήταν σκόπιμο να αρθούν οι κυρώσεις, ενώ ο ειδικός σύμβουλος Ρόμπερτ Μούλερ διερευνά το κατά πόσο η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ του 2016 είχε σχέσεις με τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα