Ήπιες, ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με ήπια κέρδη κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, “ψηλαφώντας” τις αντοχές και τις δυνάμεις του πάνω από τα επίπεδα των 820 μονάδων, τα οποία ανέκτησε στη χθεσινή συνεδρίαση μετά από ένα μήνα περίπου χαμηλότερων “πτήσεων”.

Ήπια, αλλά σταθερά, ανοδικά το Χρηματιστήριο

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,53% στις 825,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,51% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.125,13 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,52% στις 919,16 μονάδες.

Υποστηρικτικά λειτουργεί στο ΧΑ και η θετική κίνηση που καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα. Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί εν μέσω της κρίσης στη Συρία, ωστόσο η εμπιστοσύνη φαίνεται να βελτιώνεται καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι οι κοινές πυραυλικές επιθέσεις από τις δυτικές δυνάμεις κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη επιθετική επιχείρηση.

Την ίδια ώρα, στο “πλάνο” των επενδυτών έχει μπει και η νέα ανάλυση της Fitch, η οποία βλέπει “υβριδική έξοδο” της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018. Ο οίκος εκτιμά συγκεκριμένα πως οι πιστωτές του επίσημου τομέα θα επιδιώξουν μια λύση που δεν θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή πίστωσης αλλά θα θέτει σημαντικούς όρους ως προς τις πολιτικές.

Η Fitch θεωρεί ότι μια συμφωνία για έναν μηχανισμό προσαρμοσμένο στην ανάπτυξη που θα συνδέει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με την πραγματική οικονομική ανάπτυξη κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα είναι πιθανή στη διάρκεια της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος. Ο οίκος θεωρεί σημαντική μια τέτοια εξέλιξη, καθώς θα αυξήσει την εμπιστοσύνη στο ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει σε βιώσιμο μονοπάτι σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών για την ανάπτυξη.

Στην ίδια έκθεση η Fitch αναφέρεται στο θετικό momentum για τις αξιολογήσεις των κρατών της δυτικής Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι από τον Οκτώβριο του 2017 έχουν γίνει έξι αναβαθμίσεις (Κύπρος, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) και καμία υποβάθμιση. Τρεις χώρες, μάλιστα, (Ελλάδα, Κύπρος, Ανδόρα) έχουν θετικό outlook αξιολόγησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής τους ικανότητας είναι πιθανή σε ορίζοντα ενός έως δύο ετών.

Στο ταμπλό τώρα, το +2,03% της Εθνικής στηρίζει την ανοδική κίνηση του γενικού δείκτη, ενώ άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Πειραιώς, Eurobank, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Alpha Bank. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Λάμδα, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, μικρές απώλειες, που δεν ξεπερνούν το 0,6% καταγράφουν οι Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΕΕ και Jumbo, ενώ χωρίς πρόσημο παραμένουν οι Τιτάν, Βιοχαλκο, Folli Follie και Grivalia.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα