Ήπια πτώση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια πτωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως παραμένει σε φάση συσσώρευσης εντός ενός στενούς εύρους διακύμανσης, με πολλά χαρτοφυλάκια να επιδίδονται σε μικροαλλαγές της σύνθεσης των χαρτοφυλακίων τους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,51% στις 687,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στις 600 χιλ. τεμάχια. Πτώση 0,37% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.810,99 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,66% στις 568,27 μονάδες.

Έχουμε εισέλθει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, με την αγορά να βρίσκεται σε διαδικασίας “περίσωσης” των ζημιών της χρονιάς, με μικροαλλαγές στα χαρτοφυλάκια. Άλλωστε από τις αρχές του έτους ο γενικός δείκτης χάνει 14,2%, με την πτώση του τραπεζικού δείκτη στο ίδιο διάστημα να ξεπερνά το 35%, με τους μόνους κερδισμένους μέχρι τώρα να είναι οι short, οι οποίοι, αν και χρειάστηκε να κάνουν υπομονή, τελικά ο Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας της δικαίωσης.

Μάλιστα, όπως φάνηκε και από τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το fund Oceanwood μηδένισε (ή μείωσε κάτω από το υποχρεωτικό όριο ενημέρωσης) το ποσοστό της short θέσης του στη Eurobank, ενώ μειώσεις έκανε και στην Alpha Bank και την Εθνική. Βέβαια, τις μεγαλύτερες θέσεις έχει το Lansdowne, σε Πειραιώς και ΔΕΗ, ύψους 2,51% και 1,40% αντίστοιχα, οι οποίες παραμένουν αμετάβλητες.

Εκτός των παραπάνω, το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από το αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από τη νέα επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, μετά και την ακύρωση της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας James Mattis στην Κίνα, αργότερα τον Οκτώβριο. Πέραν του εμπορίου, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται και στην Ιταλία, η οποία δεν φαίνεται να πείθει για τα δημοσιονομικά της. Μάλιστα οι αγορές φοβούνται ελληνικού τύπου κρίση. Σε αυτό το κλίμα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ενισχύεται σε πολυετή υψηλά, πάνω από το 3,4%.

Στο ταμπλό τώρα, απώλειες που ξεπερνούν το 2% σημειώνουν ο Πειραιώς, Alpha Bank, αλλά και ΔΕΗ, με την τελευταία να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο, μετά το δημοσίευμα του Capital.gr, ότι η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων αναμένεται να εξετάσει το θέμα της αναμόρφωσης των μεγεθών των παρελθόντων ισολογισμών της ΔΕΗ. Στις καταστάσεις της η ΔΕΗ αναφέρει ότι οι αναμορφώσεις των μεγεθών του ισολογισμού αφορούν στην αναγνώριση αναβαλλόμενου φόρου ενεργητικού επί της υποχρέωσης για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους εργαζόμενους του ομίλου μετά τη συνταξιοδότησή τους για τη χρήση του 2016 και το πρώτο εξάμηνο του 2017 και στην εφαρμογή της ενδεδειγμένης μεθόδου εκτίμησης για τον υπολογισμό του ποσού της διατεθείσας και μη τιμολογηθείσας ενέργειας προς πελάτες της χαμηλής τάσης για τις χρήσεις του 2015, του 2016 και το α εξάμηνο του 2017.

Παράλληλα, άνω του 1% είναι η πτώση σε Eurobank, Τιτάν και Φουρλή, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Εθνική, Aegean, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Βιοχαλκο, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης.

Στον αντίποδα, μόλις τέσσερις τίτλοι του FTSE 25 σε θετικά εδάφη, οι Jumbo, Grivalia, ΟΤΕ και ΕΕΕ, με τις ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και ΓΕΚ Τέρνα να είναι αμετάβλητες.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα