Ήπια πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών

“Το Χρηματιστήριο Αθηνών,  βρίσκεται σήμερα στο “κόκκινο, προσπαθώντας χωρίς αποτέλεσμα, να αντικρούσει τις πιέσεις που εκδηλώνονται στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και σε αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,29% στις 821,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,5 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,19% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.158,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,73% στις 1.029,50 μονάδες.

Η αγορά “μελετά” τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο που ανακοινώθηκαν χθες, ενώ αναμένει και εκείνα που θα ανακοινωθούν σήμερα, προκειμένου να έχει μια πληρέστερη εικόνα όχι τόσο για το λειτουργικό αποτέλεσμα του κλάδου, όσο για την πρόοδο που πραγματοποιείται στο μέτωπο της διαχείρισης των προβληματικών δανείων.

Το ζήτημα της διαχείρισης των NPLs είναι μείζον για τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, τα οποία παρακολουθούν τον αγώνα που δίνουν οι διοικήσεις για τη μείωσή τους. Σύμφωνα με το Capital.gr, η αύξηση των πωλήσεων NPLs φαίνεται ότι θα ενταχθεί στους αναθεωρημένους στόχους που αναμένεται να υποβάλουν στον SSM στα τέλη Σεπτεμβρίου οι τράπεζες, καθώς κάτι τέτοιο προδιαγράφηκε από τις χθεσινές αναφορές των διοικήσεων των τραπεζών στους αναλυτές ξένων και εγχώριων οίκων μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου (σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις από Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank).

Κατόπιν αυτού εκτιμάται ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40 δισ. ευρώ, στα 66,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2019 από 106,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2016, μπορεί να εμπεριέχει πωλήσεις δανείων της τάξεως των 10 δισ. ευρώ έναντι των 7,4 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν οι μέχρι στιγμής επιχειρησιακοί στόχοι των τραπεζών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΤτΕ, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αποκομίσουν το ποσό των 14 δισ. ευρώ από την πώληση των δανείων που έχουν καταγγείλει και τα οποία ανέρχονται σε 48 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η πώληση των δανείων αυτών πρακτικά στο 1/3 της αξίας τους δεν θα δημιουργούσε αρνητικές επιπτώσεις στα κεφαλαιακά “μαξιλάρια” των τραπεζών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα Πειραιώς δέχεται πιέσεις σήμερα, καταγράφοντας απώλειες 1,67%, ενώ άνω του 1% είναι και οι απώλειες σε Jumbo, Ελλάκτωρ και Λάμδα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, Grivalia, Alpha Bank, Φουρλής, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Aegean, Μυτιληναίος, Σαράντης και Εθνική.

Στον αντίποδα, τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, φέρνουν τη μετοχή στο +1,87%, με τον ΟΛΠ να ακολουθεί με άνοδο 1,21%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΕΕ, ΑΔΜΗΕ και Eurobank, ενώ χωρίς μεταβολή είναι ακόμη οι Motor Oil, Βιοχαλκο, Attica Bank, Folli Follie και ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα