Ήπια πτωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια πτωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο, διορθώνοντας μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου και “μαζεύοντας” δυνάμεις μπροστά σε ένα δύσκολο τεχνικά επίπεδο, όπως είναι αυτό των 840 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,15% στις 835,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,35 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,54% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.144,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,67% στις 935,88 μονάδες.

Μέσα σε 4 συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης μέτρησε κέρδη της τάξεως του 4,71%, με εκείνα του τραπεζικού να ξεπερνούν το 14%, προσφέροντας σημαντικά κίνητρα στην αγορά να ενθυλακώσει μέρος των κερδών αυτών. Άλλωστε, στην κίνηση από τις 770 μονάδες από τις αρχές Απριλίου, έως και τις 936 μονάδες στη χθεσινή συνεδρίαση, μια “στάση” ήταν απαραίτητη, αν θέλει η αγορά να διεκδικήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις τις 840 μονάδες, ή να ισχυροποιήσει τη θέση της στο τρέχον εύρος τιμών μέχρι να αποσαφηνιστούν ορισμένα κρίσιμα μέτωπα.

Τα μέτωπα αυτά, εκτός του κρίσιμου των τραπεζικών stress test, περιπλέκονται περισσότερο, αν λάβουμε υπόψιν και το νέο δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt, η οποία αναφέρει ότι στη σύνοδο του ΔΝΤ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, θα διαπραγματευθεί ελαφρύνσεις του χρέους της Ελλάδας. Μάλιστα, υπό συζήτηση είναι ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ύψους 9.5 δισ. ευρώ.

Τα ομόλογα αυτά τα είχε αποκτήσει η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της ευρω-κρίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων (SMP). Αν λοιπόν η Αθήνα τα ξεχρέωνε τώρα πρόωρα, θα εξοικονομούσε πόρους κατά τα επόμενα χρόνια, επειδή θα ξεπλήρωνε ακριβό χρέος με συμφέροντα δάνεια του ΕΜΣ. Πρόκειται για ένα καλό deal για την Αθήνα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, παραπέμποντας στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, όπου πρόκειται να συνεδριάσει την Παρασκευή η λεγόμενη “Washington Group”, με συμμετέχοντες από την ΕΚΤ, τον ESM και τους υπουργούς Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση Γαλλίας και ESM, που συνδέει την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οι λεπτομέρειες αυτού του μηχανισμού, καθώς και άλλες προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων.

Στο ταμπλό τώρα, η διόρθωση είναι ελεγχόμενη, με τις ΕΕΕ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Folli Follie, Εθνική, Τιτάν και Eurobank να σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχαλκο, Λάμδα, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, μικρά είναι τα κέρδη σε ΟΛΠ, Μυτιληναίο, Aegean και ΟΠΑΠ, με τις ΕΥΔΑΠ, Grivalia και ΟΤΕ να μην μπορούν ακόμη να βρουν κατεύθυνση

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα