Ήπια αντίδραση της Ευρώπης στην BoE

Ήπια ήταν η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στις αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησής τους τους επόμενους μήνες.

Οι επενδυτές τήρησαν επιφυλακτική στάση, αποτιμώντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 382,14 μονάδες. Ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,17% στις 7.293 μονάδες, ο DAX κατέγραψε πτώση 0,11% στις 12.540 μονάδες, ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 5.227 μονάδες, ο ΙΒΕΧ έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 10.361 μονάδες και ο FTSE MIB έκλεισε ανοδικά 0,21% στις 22.280 μονάδες.

Οι μετοχές του τομέα πρώτων υλών σημείωναν τις χειρότερες απώλειες στις πρωινές συναλλαγές, λόγω κυρίως της πορείας των μετοχών του κλάδου εξορύξεων. Rio Tinto, BHP Billiton και Glencore σημείωσαν όλες απώλειες άνω του 2%.

Ανοδο σημείωσαν οι μετοχές στο λιανεμπόριο. Ανοδος 13% για τη βρετανική Next μετά την αναβάθμιση των προβλέψεών της για τα κέρδη και τις πωλήσεις του 2017. Η εταιρεία προβλέπει κέρδη από £687 εκατ. έως £747 εκατ. από προηγούμενη πρόβλεψη που έκανε λόγο για £680 – £740 εκατ.

Η John Lewis ανακοίνωσε 50% μείωση στα κέρδη μετά την αναδιάρθρωσή της. Τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν κατά 53,3% στα £26,6 εκατ. για το β΄εξάμηνο της χρησης που έληξε στις 29 Ιουλίου.

Σε θετικό έδαφος με κέρδη 0,85% και οι τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πτωτικό κλείσιμο σημείωσαν οι περισσότεροι ασιατικοί δεικτες, μετά τα απογοητευτικά μάκρο. Συγκεκριμένα, η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα επιβράδυνε τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών,

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 6% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, επιβραδύνοντας από τον προηγούμενο μήνα όταν είχε ενισχυθεί 6,4%. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης για την κατασκευαστική δραστηριότητα σημείωσε άνοδο 7,8% τον Αύγουστο έπειτα από άνοδο 8,3% τον Ιούλιο. Τα νέα στοιχεία αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για τους ρυθμούς ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερες οικονομίας του πλανήτη.

Στο μέτωπο των γεωπολιτικών εξελίξεων, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέες απειλές κατά ΗΠΑ, Νοτίου Κορέας και Ιαπωνίας , ενώ Ρωσία και Λευκορωσία ξεκινούν από σήμερα στρατηγικές στρατιωτικές ασκήσεις διάρκειας μιας εβδομάδας.

Πίσω στην Ευρώπη, στο επίκεντρο των αγορών θα βρεθεί σήμερα η στερλίνα καθώς αναμένεται η απόφαση για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η BoE και το πώς θα αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό αλλά και τις συνέπειες του επερχόμενου brexit στη βρετανική οικονομία.

Όπως δήλωσε χθες ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ, Φίλιπ Χάμοντ , η Βρετανία θα απορρίψει την ατζέντα προστατευτισμού της ΕΕ, καθώς θέλει να αποφασίσει η ίδια για τις νέες σχέσεις της εκτός ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα