Ήπια ανοδική τάση στο χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρεί και σήμερα να διακόψει το πτωτικό σερί που βρίσκεται σε εξέλιξη από την αρχή της εβδομάδας, χωρίς όμως να διαμορφώνει μια αποφασιστική ανοδική κίνηση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,44% στις 619,67 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,49% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.650,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,28% στις 387,10 μονάδες.

Τρίτη προσπάθεια να αντιδράσει ανοδικά κάνει σήμερα το ΧΑ, μετά από την αποτυχία να διακόψει το πτωτικό σερί τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά η μεταβλητότητα είναι έντονη. Άλλωστε, από τότε που κλιμακώθηκε η πολιτική αβεβαιότητα, ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει σχεδόν 3% και ο τραπεζικός έχει υποχωρήσει 16,36%!

Η σημαντική αυτή πτώση των τραπεζικών μετοχών έχει επιδεινώσει σημαντικά το κλίμα σε ολόκληρη την αγορά, ενώ σήμερα αναμένεται και η λήξη των συμβολαίων εκπλήρωσης, σειράς Ιανουαρίου, η οποία παραδοσιακά ανεβάζει τα επίπεδα μεταβλητότητας. Επίσης, σήμερα το βράδυ ο οίκος αξιολόγησης S&P θα δημοσιεύσει την αξιολόγηση για τη χώρα.

Εκτός όμως αυτών, η πολιτική αναταραχή δεν έχει σημάνει τη λήξη της, ακόμη και αν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο “μαγικός” αριθμός 151 που ζητεί η Κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει συμπληρωθεί. Σήμερα το πρωί πάντως, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συζήτησης και ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και όλα αυτά την ώρα που κυβέρνηση και θεσμοί προσπαθούν να βρουν τρόπο να διαχειριστούν τη δημοσιονομική βόμβα που μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 29 δισ. ευρώ, από ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις αναγνώρισης αναδρομικών σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους για παράνομες περικοπές συντάξεων και δώρων. Το κόστος όπως προκύπτει από τα σενάρια που έχουν εκπονήσει τα αρμόδια υπουργεία, θα είναι απαγορευτικό και δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με σταδιακή εξόφληση.

Μετά από το σφυροκόπημα που δέχτηκε η Alpha Bank τις προηγούμενες ημέρες, σήμερα κινείται με κέρδη 3,41%, με τις Πειραιώς, Εθνική, ΕΧΑΕ και ΓΕΚ Τέρνα να καταγράφουν άνοδο που ξεπερνά το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Grivalia, Eurobank, Μυτιληναίος, Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.

Στον αντίποδα, ΟΛΠ, Σαράντης και Φουρλής σημειώνουν απώλειες ανώτερες του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Aegean, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα