Ήπια άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, αν και επιτρέπει κάποιες κινήσεις διόρθωσης τίτλων, λαμβάνοντας στήριξη αφενός από τη βελτίωση των ελληνικών ομολόγων και αφετέρου από το θετικό διεθνές κλίμα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,49% στις 638,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,34% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.693,54 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,95% στις 387,39 μονάδες.
Η αγορά βρίσκει στήριγμα, έστω και ασθενές, από τη μείωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, η οποία κινείται κάτω από το 4% από την Τρίτη, την ημέρα της έκδοσης του 5ετούς. Βέβαια, η αγορά δείχνει προσεκτική απέναντι στα ομόλογα, σε αντίθεση με το παρελθόν, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι ο δρόμος της επιστροφής στην κανονικότητα για την Ελλάδα παραμένει μακρύς και δύσκολος.
Παράλληλα, αναμένει και τη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group στην οποία αναμένεται να τοποθετηθούν για τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν xώρα στην Αθήνα τόσο οι εκπρόσωποι των θεσμών όσο και η ελληνική πλευρά. Αναμένεται επίσης και η αντίδραση των Ευρωπαίων για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και της κατάργησης του υποκατώτατου.
Το θέμα λοιπόν του κατώτατου μισθού προστίθεται στα ανοιχτά μέτωπα των τραπεζών, των αναδρομικών, των εκκρεμών προαπαιτούμενων (συνδέονται με το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας οδού, της στελέχωσης της ΑΑΔΕ, της λειτουργίας των 120 τοπικών μονάδων υγείας κλπ.) και του πολιτικού ζητήματος, το οποίο παραμένει –ειδικά για τον γερμανικό άξονα- αναφορικά με τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Επίσης, σύμφωνα με το Capital.gr, το θέμα των τραπεζών παραμένει το πλέον “κομβικό” στην παρούσα αξιολόγηση και για τους θεσμούς αλλά και το EWG. H πρόοδος λοιπόν φέρεται ότι θα κρίνει την… παρτίδα (σ.σ. κυβερνητική πηγή μάλιστα προανήγγειλε την αποστολή policy paper για το θέμα του Νόμου Κατσέλη μέσα σε αυτήν την εβδομάδα). Ζητείται ουσιαστικά από τους θεσμούς όχι πρόταση αλλά νομοσχέδιο για τη διάδοχη κατάσταση έως τα μέσα του μήνα, με στόχο αυτό να τεθεί σε διαβούλευση και να κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου στη Βουλή…
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 2,43%, με τον Σαράντη, την Εθνική, την ΕΧΑΕ, τη Βιοχάλκο, τον Ελλάκτωρα, τον ΑΔΜΗΕ και τον Φουρλή να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Eurobank, Aegean, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Grivalia, Alpha Bank, Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πτρέλαια.
Στον αντίποδα, απώλειες 0,51% σημειώνει η Τέρνα Ενεργειακή και 0,09% ο ΟΤΕ, ενώ χωρίς μεταβολή είναι ο Τιτάνας. Αίσθηση προκαλεί ότι η Coca Cola δεν έχει κάνει πράξη ακόμη, όπως και ο ΟΛΠ.
 
πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα