Ήπια άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια και επιφυλακτικά ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας να βρει τις ισορροπίες μετά και από τη χθεσινή του πτώση, έχοντας σταθερά την προσοχή του στις εξελίξεις στην Ιταλία.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,86% στις 624,79 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,05% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.650,50 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,23% στις 478,86 μονάδες.

Η ελληνική αγορά σαφώς παρακολουθεί τις εξελίξεις στη γείτονα Ιταλία, καθώς η κόντρα της κυβέρνησης με την Κομισιόν συνεχίζεται αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2019. Μετά τη χθεσινή κλιμάκωση, η ιταλική πλευρά αναζητά έναν τρόπο συμβιβασμού μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων και των δημοσιονομικών κανόνων, με τις διεθνείς αγορές να συγκρατούν στο 3,53% την απόδοση του 10ετούς ομολόγου, έως ότου υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της μεγάλης διαπραγμάτευσης για τον ιταλικό προϋπολογισμό – μετά την απόρριψή του από την Κομισιόν – και της αγωνίας που προκαλεί ανά την Ευρώπη ο φόβος για μία νέα κρίση χρέους, εξετάζεται από αύριο το ελληνικό ζήτημα σε επίπεδο Euroworking Group. Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν θα παρουσιάσουν τα δεδομένα για την πορεία του ελληνικού αιτήματος μη περικοπής των συντάξεων αλλά και εφαρμογής των παροχών του 2018-2019 που ζητά η κυβέρνηση.

Πέρα από το δημοσιονομικό πεδίο, επί τάπητος τίθεται και το θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συνιστούν τα προαπαιτούμενα της Ενισχυμένης Εποπτείας, για την οποία επίσης διενεργείται απολογισμός προόδου (με προγραμματισμένη και την παρουσία τεχνικών κλιμακίων – τεχνικής βοήθειας στην Αθήνα η οποία συστηματοποιείται στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας).

Τα παραπάνω είναι τα τρία ζητήματα που θα επηρεάσουν τις επόμενες ημέρες το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο όμως τεχνικά εμφανίζει πολύ άσχημη εικόνα. Σύμφωνα με τη Eurobyte οι 575 μονάδες είναι ένα κρίσιμο επίπεδο, όπου καταλήγουν 3 μακρινά Fibonacci, “ενώ πρέπει να γίνει για να έχουμε μεγάλες πιθανότητες στο να λήξει επιτέλους η όλη ταλαιπωρία, ανεξάρτητα από τις ενδιάμεσες αντιδράσεις”. Επόμενο κρίσιμο επίπεδο είναι οι 560 μονάδες, οι οποίες δεν αποκλείεται να δοκιμαστούν ενδοσυνεδριακά.

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ και ο Σαράντης σημειώνουν κέρδη της τάξεως του 2,15% και 2,09% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Coca Cola, Eurobank, Alpha Bank, Βιοχαλκο, ΟΤΕ, Aegean, Jumbo και ΕΧΑΕ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, Φουρλής, Grivalia, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, Τιτάν, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή οι Πειραιώς και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ μόνο η Τέρνα Ενεργειακή στον FTSE 25 είναι σε αρνητικά εδάφη, καταγράφοντας όμως απώλειες 0,32%.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα