Ήπια άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ήπια άνοδο παρουσιάζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά αφενός να αναζητά την κατεύθυνση μετά τη χθεσινή εκρηκτική άνοδο και αφετέρου να δοκιμάζει τις δυνάμεις μπροστά στην αντίσταση των 845 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,41% στις 846,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,69% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.166,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,39% στις 929,40 μονάδες.

Εκτός από τη λήξη των παραγώγων, σήμερα η αγορά αναμένει και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch. Αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει αναβάθμιση, μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον για τις παρατηρήσεις που θα κάνει ο οίκος για την οικονομία και αν αυτές δημιουργήσουν κάποιες εστίες ανησυχίας.

Άλλωστε και η Capital Economics, σε μια γενικά θετική ανάλυση για την Ελλάδα, δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων η οποία οφείλεται τόσο στην αναταραχή των διεθνών αγορών όσο και στην υπόθεση της Novartis. Αυτή η εξέλιξη βάζει τρικλοποδιά στην καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή μετά τον Αύγουστο.

Αλλά ακόμη και αν υποτεθεί ότι η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα χωρίς πιστωτική γραμμή, τότε θα παρακολουθείται στενά από τους πιστωτές της ευρωζώνης στο πλαίσιο ενός τετραετούς προγράμματος επιτήρησης έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα να αποπληρώσει τελικά το χρέος της, αναφέρει η Capital Economics. Θα χρειαστεί να “τρέχει” πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και αν και αναμένεται να επιτευχθεί ένα τέτοιο πλεόνασμα φέτος, τα μέτρα λιτότητας που σχετίζονται με αυτόν τον στόχο έχουν προκαλέσει σημαντικές διαμαρτυρίες και η εφαρμογή ανάλογων μεταρρυθμίσεων στο μέλλον είναι απίθανο να καταστεί ευκολότερη.

Πάντως, τεχνικά τώρα, όπως αναφέρει ο Νίκος Καυκάς της Merit, ο γενικός δείκτης δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί προς την περιοχή των 850-870 μονάδων, αλλά αυτό πιθανολογεί να συμβεί από την επόμενη εβδομάδα, εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από το Eurogroup της Κ. Δευτέρας. Σχετικά με την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, ο κ. Καυκάς εκτιμά ότι δεν θα υπερβεί τα επίπεδα του 4,8% όσο το κλίμα στο εξωτερικό είναι σχετικά σταθεροποιητικό. Ωστόσο, ανησυχεί για το ζήτημα της ‘’καθαρής’’ εξόδου, καθώς υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ότι οι αγορές θα δουν μια τέτοια κίνηση με καλό μάτι, ειδικότερα αν το περιβάλλον δεν είναι ιδανικό σαν το σημερινό.

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ, η ΕΕΕ, η Jumbo, ο ΟΠΑΠ, η Alpha Bank και ο Τιτάν στηρίζουν το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη, αφού σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Folli Follie, Eurobank, Motor Oil, ΟΛΠ, Σαράντης και Πειραιώς.

Χωρίς μεταβολή οι Βιοχαλκο, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και Aegean, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και Grivalia.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα