Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές

Ήπια ανοδικά συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή με τους επενδυτές να εστιάζουν στα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα αλλά και στα στοιχεία για τον μεταποιητικό κλάδο στην Ευρωζώνη τα οποία επιβεβαίωσαν την επιβράδυνση της δραστηριότητας.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 50,5 μονάδες τον Ιανουάριο από 51,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών Markit. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης υποχωρεί για έξι διαδοχικούς μήνες και πλέον διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2014.
Νωρίτερα τα αντίστοιχα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Κίνα έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση της δραστηριότητας στην αρχή του 2019, με τον μεταποιητικό δείκτη Caixin PMI να διολισθαίνει σε χαμηλό τριών ετών στις 48,3 μονάδες τον Ιανουάριο.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα στραφεί αργότερα στα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Eurostat για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα στοιχεία θα δείξουν περαιτέρω επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 1,4% τον Ιανουάριο, αρκετά μακριά από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ για 2%.
Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 0,3% στις 359,77 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX σημειώνει μικρά κέρδη 0,3% στις 11.203,61 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει επίσης 0,3% στις 5.006,70 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,5% στις 7.004,17 μονάδες.
Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται σε ποσοστό 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει μικρές απώλειες 0,1%.
Οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων στο μεταξύ συνεχίζουν να συγκεντρώνουν την προσοχή των επενδυτών, με την Deutsche Bank να ξεχωρίζει από τον τραπεζικό κλάδο.
Η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη σε ετήσια βάση για πρώτη φορά από το 2014 καθώς συνεχίζει τις προσπάθειες αναμόρφωσης των δραστηριοτήτων της. Ειδικότερα, η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη προ δικαιωμάτων μειοψηφίας ύψους 341 εκατ. ευρώ το 2018 σε σύγκριση με ζημιές 735 εκατ. ευρώ το 2017.
Ισχυρή αύξηση κερδών ανακοίνωσε παράλληλα η ισπανική Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA για το τελευταίο τρίμηνο του 2018, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ η CaixaBank δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών, παρά την αύξηση της κερδοφορίας της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα