Έχασε τις 21.000 μονάδες ο Dow Jones

Απώλειες η κατέγραψε η Wall Street καθώς επέστρεψαν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες.

Ειδικότερα, τα ξημερώματα της Δευτέρας η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους που -οι τρεις από αυτούς- έπεσαν κοντά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας. Σημειώνεται οι πύραυλοι διένυσαν απόσταση 1000 χιλιομέτρων.

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ οι καταγγελίες Τραμπ για παρακολούθηση των τηλεφωνικών του επικοινωνιών από τον Μπάρακ Ομπάμα έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Παράλληλα, το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στη Fed και στην πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Janet Yellen χαρακτήρισε «κατάλληλη» την αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο εφόσον τα οικονομικά στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Ωστόσο, ο αναλυτής της FBN Securities, Jeremy Klein επισημαίνει: Η αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο δεν έχει τόση σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι πόσες φορές θα αυξηθούν τα επιτόκια το 2017. Αν είναι τρεις οι φορές τότε η αγορά θα είναι καλά».

Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων οδήγησε υψηλότερα το δολάριο έναντι του ευρώ στο 1,0585 από 1,0623 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή της Deutsche Bank μετά την ανακοίνωση της διοίκησης ότι προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 8 δισ. ευρώ και σε πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού της τάξεως των 2 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια στο 13%.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την άνοδο στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν 1,2% έναντι αύξησης 1% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου παρά την έκκληση του υπουργού Ενέργειας του Ιράκ στις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ για παράταση στη μείωση της παραγωγής και στο δεύτερο εξάμηνο του 2017. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,2% στα 53,20 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,24% ή 52 μονάδων στις 20.954, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,33% στις 2.375 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,37% στις 5.849 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά κατά 0,1% στα 1.225 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε δύο μονάδες βάσης στο 2,5%.

Πηγή: Euro2day.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα