Έτοιμη να κλείσει η προανακριτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Η προανακριτική επιτροπή για τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου, εμφανίζεται έτοιμη να κατεβάσει τα ρολά καθώς όπως ήδη παραδέχονται και οι βουλευτές της πλειοψηφίας διαφαίνεται αναρμοδιότητά της για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Και τούτο διότι δεν διαπιστώνεται καμιά ύποπτη ροή χρημάτων κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων. Ειδικότερα, από την πρώτη εξέταση των τριών καταδικαστικών αποφάσεων σχετικά με το πόθεν έσχες του, δεν ειναι διακριτό ότι μπορεί να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος σχετιζόμενο με τα εξοπλιστικά προγράμματα που διερευνά η επιτροπή. Και αυτό επειδή οι επίμαχες κατάθεσεις σε λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας έχουν γίνει ένα χρόνο πριν την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων.

Σε κάθε περίπτωση, παρά το γεγονός ότι η επιτροπή οδηγείται σε φιάσκο, η πλειοψηφία αποφάσισε -με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής πορίσματος εκπνέει στις 28 Ιουνίου- να διερευνηθούν επιπλέον στοιχεία που έχουν μέχρις στιγμής ζητηθεί σχετικά με τρεις δικαστικές αποφάσεις, και εν συνεχεία να ξεκινήσει η σύνταξη του πορίσματος.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης η Επιτροπή εξέδωσε την ακόλουθη λιτή ανακοίνωση:

«Σε εκτέλεση των αποφάσεων της συνεδρίασης της 24η Απριλίου  2017, ζητήθηκαν και απεστάλησαν στην Επιτροπή   τρεις  δικαστικές αποφάσεις:

α) η με αριθμό 618/2015 του Εφετείου Αθηνών, β) η με αριθμό 859/2016 του Εφετείου Αθηνών και η με αριθμό 679/2017 του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών.

Οι αποφάσεις αυτές  αξιολογήθηκαν από την Επιτροπή και αποφασίστηκε να ζητηθούν συγκεκριμένα αναγνωστέα έγγραφα που μνημονεύονται στις αποφάσεις αυτές.  Επίσης η Επιτροπή εμμένει στην αρχική της απόφαση να ζητήσει κι άλλα έγγραφα, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσταλεί».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα