Έτοιμη η Κομισιόν να στερήσει τα δικαιώματα ψήφου της Πολωνίας στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα την Πολωνία ότι είναι «έτοιμη να κινήσει αμέσως τη διαδικασία του άρθρου 7» σε βάρος της, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της στην ΕΕσε περίπτωση ανάκλησης των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

«Η Επιτροπή απαιτεί από τις πολωνικές αρχές να μην λάβουν κανένα μέτρο για την ανάκληση ή αναγκαστική συνταξιοδότηση των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

«Αν ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο, η Επιτροπή είναι έτοιμη να κινήσει αμέσως τη διαδικασία του άρθρου 7», πρόσθεσε ο Τίμερμανς.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα κινήσει διαδικασία επί παραβάσει -ένα πιο συνηθισμένο μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές κυρώσεις- κατά της Βαρσοβίας, μετά τη δημοσίευση στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης του νέου νόμου για την οργάνωση των δικαστηρίων του κοινού δικαίου.

Πρόκειται για μία από τις μεταρρυθμίσεις στο πολωνικό δικαστικό σύστημα στις οποίες ο πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, δεν έθεσε βέτο τη Δευτέρα, αντίθετα με ό,τι συνέβη για δύο άλλα κείμενα.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η μεταρρύθμιση αυτή των κοινών δικαστηρίων περιλαμβάνει μέτρα που εισάγουν διακρίσεις, με διαφορετικές ηλικίες συνταξιοδότησης για τους άνδρες και τις γυναίκες. Η Επιτροπή έχει ασκήσει κριτική επίσης σε ένα μέτρο που δίνει στον υπουργό Δικαιοσύνης την εξουσία να παρατείνει τη θητεία δικαστών που έχουν φθάσει την ηλικία συνταξιοδότησης.

Ο Κόνραντ Σιμάνσκι, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PAP πως οι αμφιβολίες που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του πολωνικού δικαστικού συστήματος είναι αβάσιμες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα