Έτοιμη για σταθμό LNG η Κύπρος, ακόμα και το 2018

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα εντοπιστούν στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ενθαρρυντικές, καθιστώντας τα κοιτάσματα εκμεταλλεύσιμα και εμπορεύσιμα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε θέση ακόμα και εντός του 2018 να αρχίσει τις διαδικασίες για κατασκευή σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, ώστε να το πωλήσει σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου μέσω δεξαμενόπλοιων.
Σε σχετική δήλωση προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος θα ενεργήσει βάσει των ποσοτήτων που θα βρεθούν. Ταυτόχρονα ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι γεωτρήσεις συνεχίζονται κανονικά και αντλούνται όλο και περισσότερα δεδομένα που οδηγούν σε πληρέστερες εκτιμήσεις.
«Όσον αφορά στη μεταφορά φυσικού αερίου, δεν αποκλείουμε καμία εταιρία. Είμαστε ανοιχτοί, μέσω σχετικών διαγωνισμών όπου θα κερδίσει ο καλύτερος, ενώ θα είμαστε ευτυχείς ανάμεσά τους να βρίσκονται και ρωσικές εταιρίες», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ μια άλλη επιλογή που εξετάζει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η κατασκευή αγωγού από την Κύπρο, ο οποίος θα καταλήγει σε εγκαταστάσεις υγροποίησης στην Αίγυπτο.
Επανέλαβε επίσης την επιλογή της κατασκευής ενός αγωγού στην Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος θα συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Ελλάδας, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες των τριών χωρών έχουν ήδη συμφωνήσει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για το έργο αυτό.
Ερωτηθείς για το πώς θα αντιδράσει η Κύπρος σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει πράξη τις εξαγγελίες της για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και ειδικότερα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πράξει αυτό που είχε πράξει τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή θα διατηρήσει την ψυχραιμία της και δεν θα παίξει το παιχνίδι της Τουρκίας.
«Αυτό κάναμε κατά τη διάρκεια της γεώτρησης της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ τον Ιούλιο. Δεν τους δώσαμε σημασία κι έτσι όλα έγιναν χωρίς περιπλοκές», τόνισε ο ΥΠΕΞ.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα