Έσπασε το πιο ανθεκτικό κομμάτι πάγου της Αρκτικής

Ο παλαιότερος και πιο παχύς πάγος της Αρκτικής έχει αρχίσει να διασπάται και να λιώνει δημιουργώντας μια υδάτινη δίοδο βόρεια της Γροιλανδίας.

Το λιώσιμο του πάγου φαίνεται να ανησυχεί τους επιστήμονες διότι αν και συνήθως η περιοχή παραμένει παγωμένη καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, το φαινόμενο – που δεν είχε καταγραφεί ποτέ μέχρι σήμερα – εντοπίστηκε δύο φορές αυτό το χρόνο, εξαιτίας των θερμών ανέμων και του καύσωνα που εκδηλώθηκε στο βόρειο ημισφαίριο.

Η θάλασσα στη βόρεια ακτή της Γροιλανδίας είναι σχεδόν πάντα παγωμένη και για αυτό έχει χαρακτηριστεί ως «η τελευταία περιοχή πάγου», υπό τη σκέψη ότι θα ήταν η τελευταία περιοχή που θα αντιστεκόταν στις επιπτώσεις ενός θερμότερου πλανήτη.

Ωστόσο, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο και ο δυνατός άνεμος είχαν σαν αποτέλεσμα να απομακρύνουν τον πάγο από την ακτή περισσότερο από κάθε άλλη φορά, από το 1970 και μετά. «Σχεδόν όλος ο πάγος στα βόρεια της Γροιλανδίας είναι κατακερματισμένος και επομένως πιο ασταθής», δήλωσε η Ruth Mottram του Δανικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου. Αυτό βέβαια, είναι και το πιο ανησυχητικό σημείο για τους επιστήμονες, μιας και ο πάγος στα βόρεια της Γροιλανδίας είναι από τους πιο συμπαγής και έχει τεράστιο όγκο. Όσο ο πάγος ωθείται πιο μακριά από τις ακτές λόγω των ανέμων, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται και το λιώσιμό του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα