Έρχονται νέες αναταράξεις από το “πάρτυ του Μετρό” με τις μίζες σε κόμματα, την περίοδο 2003-2007 

Διακίνηση χρημάτων μέσα σε βαλίτσες προορισμένων για κρατικούς αξιωματούχους όπως και «τιμολογήσεις μιζών» για πολιτικά κόμματα, αποκαλύπτει με κατάθεσή του στη Γερμανική δικαιοσύνη που έφθασε επίσημα στην Ελλάδα, μεγαλοστέλεχος γερμανικής κοινοπραξίας, η οποία είχε αναλάβει και εκτελέσει έργα του μετρό την περίοδο 2003-2007 επί πρωθυπουργίας Κ.Σημίτη και Κ.Καραμανλή.

Οι αποκαλύψεις αυτές  αναπόφευκτα φέρνουν στη μνήμη τις φαραωνικές φιέστες που είχε διοργανώσει η τότε κυβέρνηση Σημίτη στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα.

Η κατάθεση αυτή που εστάλη επίσημα στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, δίνει νέα διάσταση στην έρευνα καθώς αναφέρεται σε μίζες τουλάχιστον 370.000 ευρώ που δόθηκαν μέσω ενός συγκεκριμένου προσώπου στην Ελλάδα σε κρατικούς αξιωματούχους αλλά και ένα ποσοστό 5-7% που είχε τιμολογηθεί προκειμένου να δοθεί σε πολιτικά κόμματα.

Πρόκειται για υπόθεση για την οποία η εισαγγελία είχε ασκήσει ποινικές διώξεις στο τέλος του 2017, όμως το αποκορύφωμα αποτελεί η εν λόγω κατάθεση, η οποία αποκαλύπτει νέα στοιχεία. Οι αναφορές για μίζες σε ελληνικά κόμματα την περίοδο 2003-2007 και οι αποκαλύψεις για βαλίτσες με χρήματα που διακινούντο με αποδέκτες κρατικούς αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει για την ώρα γνωστό αν σε αυτούς περιλαμβάνονται προσωπικά και πολιτικοί, δίνουν την εντύπωση ενός ακόμη “πάρτυ” την εποχή της πλασματικής ανάπτυξης της χώρας.

Τι περιέχουν οι καταθέσεις, έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από καταθέσεις στη Γερμανική Δικαιοσύνη, έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία που εστάλησαν στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας για την εκτέλεση και την υλοποίηση σύμβασης παροχής υπηρεσιών συμβούλων στην κοινοπραξία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Από αυτά προκύπτει επίσης εμπλοκή της Γερμανικής εταιρείας Deutsche Bahn, που φέρεται να κατέβαλε τα χρήματα. Η εταιρεία αυτή συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρείες Thales, Lahmeyer και ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Η γερμανική εταιρεία που είχε αναλάβει από το 2003-2007 τρία έργα, μεταξύ των οποίων και το σταθμό Ελληνικού του μετρό, φέρεται να διακινούσε τις μίζες στην Ελλάδα, μέσω προσώπου, τον οποίο κατονομάζει με κωδική ονομασία σε κατάθεση που έδωσε στη Γερμανία διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, αν και είχε ανοίξει για το σκοπό αυτό τραπεζικό λογαριασμό στη χώρα μας, τελικά τον έκλεισε, προτιμώντας να δίνει τα χρήματα σε μετρητά.

Όπως αποκαλύπτει μάλιστα στην κατάθεση του το διευθυντικό στέλεχος της γερμανικής εταιρείας, σε κάθε έργο είχαν “τιμολογήσει ποσοστό 5-7% επί της μίζας για τα πολιτικά κόμματα” που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας εκείνη την εποχή.

Μετά τα στοιχεία αυτά η Εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος δύο προσώπων, εκπροσώπων των εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ, οι οποίοι ήδη είναι κατηγορούμενοι από τον περασμένο Νοέμβριο για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

Ο ανακριτής Διαφθοράς που χειρίζεται πλέον την υπόθεση, καλείται να εντοπίσει τα πρόσωπα στα οποία κατέληξαν οι μίζες προκειμένου να ανατεθούν στην κοινοπραξία ο σχεδιασμός και η επίβλεψη των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα