Έρχονται μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέσω…Παγκόσμιας Τράπεζας

Η προοπτική να δημιουργηθούν 500.000 θέσεις εργασίας με χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας συζητήθηκε χθες βράδυ επίσημα με τους δανειστές στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα ενεργητικής απασχόλησης.

Το σχέδιο εισηγήθηκε το βράδυ της Πέμπτης η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου, παρουσιάζοντας σαν μέθοδο χρηματοδότησης των προσλήψεων τη σύναψη δανείων με την Παγκόσμια Τράπεζα. Αντικείμενο της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η χρηματοδότηση αναπτυσσόμενων χωρών ενώ στην Ελλάδα έχει δραστηριοποιηθεί πρόσφατα μέσω του επενδυτικού της βραχίονα IFC συμμετέχοντας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εκταμιεύοντας  δάνεια για ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας έχει σαν στόχο να δημιουργούνται κάθε χρόνο μετά τη σύναψη του πρώτου δανείου 50.000 έως 75.000 θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στο Δημόσιο και άλλες 75.000 θέσεις απασχόλησης το χρόνο ειδικά για νέους ή άνεργους άνω των 55 ετών,σύνολο 150.000 θέσεις εργασίας σε ετήσια βάση.

Τα κεφάλαια που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου προσλήψεων ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ για τρία χρόνια και προτείνεται να καλυφθούν με δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα ή και από άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κλπ.

Επί του προκειμένου,η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει έτοιμο αίτημα στην Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να μπορεί να λάβει κατ΄εξαίρεση χρηματοδότηση σαν αναπτυγμένη χώρα δεδομένου ότι η Τράπεζα βάσει καταστατικού εκταμιεύει πόρους προς υπανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Πιο αναλυτικά, η Παγκόσμια Τράπεζα δραστηριοποιείται ήδη μέσω του ταμείου IFC στην Ελλάδα με χρηματοδοτήσεις αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα και έχει αποκτήσει έκθεση 600 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και σε επιχειρήσεις που έχουν παρουσία κυρίως στην Ανατολική και Ν.Α Ευρώπη. Το 2015, μετά από αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του IFC ενέκρινε μια επιλεκτική και προσωρινή επαναδραστηριοποίηση του IFC στην Ελλάδα.

Το IFC συμμετείχε και στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων Ελληνικών συστημικών τραπεζών, αποκτώντας μετοχές αξίας 150 εκατ. ευρώ ενώ φέτος το Ταμείο της Παγκόσμιας Τράπεζας συμφώνησε να παράσχει δάνειο 50 εκατ. ευρώ στην Grivalia.

Ευρωπαϊκοί κύκλοι  εκτιμούν ότι η εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα, όσο και αν είναι υποτιμητική για χώρα-μέλος μιας από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομικές ζώνες στον κόσμο, αποτελεί ίσως την αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται και στα τρία μνημόνια, χωρίς να έχουν εφαρμοστεί από τις ελληνικές αρχές για διαφόρους πολιτικούς,οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, στους οποίους κεντρική θέση κατέχει η υψηλή ανεργία.

Στη φάση αυτή οι ευρωπαίοι δανειστές  θεωρούν ότι είναι αναγκαία η συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας με τεχνογνωσία και χρηματοδότηση για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς ειδικεύεται στην παροχή βοήθειας σε χώρες με χαμηλό εισόδημα ή αναπτυσσόμενες, στο πλαίσιο μακροχρόνιων προγραμμάτων, σε αντίθεση με το ΔΝΤ, το οποίο χειρίζεται βραχυχρόνιες λύσεις.

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν το δελτίο ανεπίσημης ενημέρωσης που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου μετά το Eurogroup, με το οποίο η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, που αφορούν ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια». Στο ίδιο κείμενο αναφέρονταν επίσης ότι «η ελληνική πλευρά ήδη διαπραγματεύεται τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς».

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα